Vi i redaksjonen har fått en del henvendelser fra jegere som er usikker på legaliteten rundt bruk av termiske kikkerter (termisk optikk) og kikkertsikter under utøvelse av jakt. Derfor bestemte vi oss for å grave litt rundt dette. Det skulle vise seg at vi i lover og forskrifter ikke fant noen tydelige retningslinjer
Men først, hva er en termisk kikkert:
– Termisk optikk er konstruert for bruk både i dagslys og mørke. Oppbygningen av en termisk kikkert er slik at den oppfatter temperaturforskjeller uansett forhold. Om det er tåke, mørke, en tett skog eller gress. Den vil med sin oppbygning vise forskjeller i temperaturer uansett forhold og uansett hva du ser etter. Det er med andre ord ikke en lyskilde som forsterker det man ser, men noe som viser temperaturforskjeller. Dette forteller Ronny Wollert Andreassen i Jegernes Interesseorganisasjon til Jegeravisen.
– Det er derfor viktig å skille dette ut fra lysforsterket optikk som forsterker lyset fra eksterne kilder på natta. Dette kan være stjerner, måne eller andre lyskilder. Rekkevidden for lysforsterket optikk er begrenset, mens det for termiske sikter ikke vil være samme begrensningen. Termisk optikk er lagd både for montering på våpen eller som håndholdte enheter, forteller Andreassen.
Jegeravisen har forstått at det i enkelte kretser er en svært utbredt bruk av denne type hjelpemidler, spesielt i de områder hvor man bedriver jakt etter mørkets frembrudd.
Vi ser også at det er mye usikkerhet rundt hvilke lover og forskrifter som regulerer bruken av slike hjelpemidler. For jegerne som prøver å tolke lovverket, er det ikke spesielt enkelt.
Jegeravisen sendte derfor en forespørsel til Miljødirektoratet, for å få avklart hvilke lover og forskrifter som regulerer bruk av slike verktøy under utøvelse av jakt.
Vi stilte følgende spørsmål: Finnes det en lov eller forskrift som beskriver lovligheten på bruk av termiske kikkerter eller kikkertsikter under utøvelse av jakt?
Dette er svaret vi fikk vi om termisk optikk:
Det kan se ut som Miljødirektoratet vil prøve å få til en lovendring i 2022, mest sannsynlig for å få stoppet all bruk av slike hjelpemidler under jakt.
Les også: Jegere anmeldt for bruk av termisk optikk på hjortejakt
Lagdommer Halvor Aas, har i en artikkel i Lov og Rett nr. 7/2017, oppsummert at viltloven § 20 ikke forbyr «bruk av restlysforsterkere, termiske kamera og lignende under jakt», da en «slik tolkning er i strid med legalitetsprinsippet og reiser en rekke uavklarte spørsmål».
Vi kan vel si at vi ikke har blitt noe klokere av dette. Vi får bare håpe at en revisjon av viltloven, vil gjøre dette tydeligere for alle som tenker å bruke dette på jakt.