søndag, juli 14, 2024

Test av Pulsar Axion XM30S, som er en termisk kikkert

Vi har fra Hell jakt og Fiske fått utlånt et eksemplar av denne kikkerten.

Det var med spenning vi skulle prøve en termisk kikkert til denne prisen. Vi har tidligere testet dyrere og mer avanserte termiske kikkerter, så derfor var ikke forventningene store til denne kikkerten.

Bruksområdene for slike kikkerter i Norge kan være mange, men det er viktig å påpeke at det ifølge Miljødirektoratet, ikke er tillatt å bruke denne type verktøy under utøvelse av jakt.

Her kan dere lese svaret Jegeravisen fikk fra Miljødirektoratet på dette spørsmålet.

Kikkerten er prøvd under flere værtyper i august, både i lys og i mørke.

Dette er uten tvil et godt verktøy for å kunne se, og eventuelt finne varme gjenstander, om det er dyr, folk eller andre ting som er varmere enn omgivelsene.

Det er nemlig dette en termisk kikkert gjør. Den forteller deg i utgangspunktet hvilke temperaturforskjeller som er i det området du har i kikkerten. Det finnes også begrensninger for denne type optikk. Regn og tåke reduserer effekten av kikkerten, og stiller større krav til optikken. Det er også viktig å huske at det ikke går å se igjennom vinduer med denne type optikk.

Er du ute og leter etter hunden eller hesten, vil du enkelt kunne se disse på stor avstand i mørket. Vi kunne se hester på flere kilometers avstand, da som mindre hvite prikker, som skilte seg ut i terrenget. De samme dyrene kom veldig klart frem på 2-300 meter.

Bruker du denne på jakt, vil du ha meget god oversikt over hva som finnes rundt deg. Det er ikke bare i mørket denne har effekt. Vi brukte den også midt på dagen. Hvis du er i et området, uten mange andre varme gjenstander, vil det også på dagtid være et godt verktøy.

Jakter du der det er tillatt med bruk av slike kikkerter, vil du kunne dra stor nytte av dette verktøyet. Det skal sies at det kan være vanskelig å skille mellom elg og hjort, men er du kjent i terrenget, vil avstanden og størrelsen være til god hjelp.

Det er viktig å tenke på at skjermen er ganske lys, noen som medfører at man kan miste nattsynet på det øyet som man bruker i kikkerten.  Dette er helt uproblematisk, da en kan bruke motsatt øye i forhold til eventuelle kikkertsikter.

Vi har som nevnt denne gangen testet Pulsar Axion XM30S. Dette er en oppgradert versjon av XM30, med ny modifisert sensor, nytt modifisert AMOLED display, og ny programvare.

Du kan lese flere tester på www.testteam.no

Dette er en liten og praktisk kikkert. Den er oppgitt til 250 gram, men vår vekt stoppet ikke før den nådde 328 gram. Vekten er knapt merkbar. Den har en størrelse på 143x41x69, så den forsvinner nesten i hånden. Den har en praktisk håndleddsreim, som gjør at den sitter godt fast. Denne reimen kan tilpasses både høyre- og venstrehendte. Størrelsen gjør at den enkelt kan ligge i brystlommen på turjakken.

Du kan både filme og ta bilder fra denne kikkerten. Bildene kan du se med å koble enheten til en PC eller bruke en applikasjon (Stream Vision) som du finner til både IOS og Android. Med denne applikasjonen kan du også streame direkte til Internett. Enheten har en egen Wifi-modul.

Kikkerten har en fast forstørrelse opp til 4,5X, og en digital forstørrelse på 18X. Du kan også kjøre bilde i bilde på denne enheten. Der kan du bruke 4,5X i hovedskjermen, og ha et lite bilde med høyere forstørrelse. Dette kan være greit når du ønsker å få frem mere detaljer i bildet.

Batteriene er på 3200mAh, og skal holde i 4 timer. Vi har ikke hatt den stående påslått i 4 timer for å teste varigheten på batteriene. Vår erfaring er at denne type verktøy slås på når du trenger å se etter noe, i mellomtiden har du det enten i dvalemodus eller avslått. Vi hadde den med oss på dagtid og i mørke i flere dager, uten av vi måtte lade batteriet.

Kassen som er i robust magnesium, er vanntett med kode IPX7, som forteller oss at den skal tåle 1 meter vann i 30 minutter. Dette har vi ikke testet.

Vi mener dette er mye kikkert for pengene. Den vil gi deg den oversikt du trenger i mørket, i alle fall i forhold til å kunne se dyr og mennesker innenfor 2 km.

Fordeler

  • Enkel å bruke
  • Liten og lett
  • Oppladbare batterier
  • Film og foto
  • Wifi og egen applikasjon

Ulemper

  • Noe høy pris

 

Kikkerten er å få kjøpt hos Hell jakt og fiske, prisen er 19.500 kroner.

Importør er Teno Astro AS

ANBEFALT FOR DEG

Relevant

Legg inn en kommentar

- Advertisement -

Siste artikkler