torsdag, september 21, 2023

TEST AV WEHUNT GPS

Sist høst testet vi både en GPS-tracker for bruk på hund, og en applikasjon fra samme leverandør. Denne gir deg et kart over området du jakter i, med oversikt over både folk og hunder.

Testen er skrevet av;   og levert av: testteam.no

I denne artikkelen skal vi prate om selve GPS-enheten. Omtale av applikasjonen kommer senere.

Applikasjonen kommer både for Android og for IOS.

På jakt bruker vi hundepeilere fra Garmin, eller fra andre fra tilsvarende leverandører, på våre hunder. De bruker ofte VHF som sambandsbærer mellom hundeenhet og GPS, noe som gjør at når hunden stikker ut på lange avstander, vil du ha liten oversikt over hvor den er til enhver tid.

For å rette på dette, og for å øke sikkerheten hvis hundene skulle stikke på skikkelig langtur, valgte vi å skaffe oss denne GPS-enheten fra WeHunt.

Med sine på 61x35x16mm, er den mindre enn en fyrstikkeske, og med en vekt på 38gram, merker ikke hunden om du fester denne rundt halsen. Enheten fester du på hundens halsbånd, eller sammen med en eventuell peiler fra Garmin, eller tilsvarende.

For at du skal kunne bruke denne dingsen, som har en pris på i underkant av 2000 kroner, trenger du et abonnement fra WeHunt. Dette koster deg litt under 1000 kroner pr år. Når alt dette er ordnet, laster du ned applikasjonen fra WeHunt. Denne finnes for både IOS og Android.

Når du har lagt inn informasjon om GPS-enheten inn i applikasjonen, har du med en gang oversikt over hunden på din telefon.

I applikasjonen kan du selv velge bakgrunnskart. Noen liker vanlige kart, andre liker flyfoto. Du kan i oversikten se dekningen hundeenheten har på både på GSM og GPS.

Du kan velge mellom 2 modus for enheten, enten er den i «jaktmodus» eller den er i «energispar». Batteriet på enheten brukes raskt så lenge den er satt i «jaktmodus», da holdt den for oss i 2 dager på jakt. Du kan fra telefonen slå den over på «energispar», og da varer den mye lengre. Vi ladet den kun en gang pr uke i de ukene den ikke ble brukt på jakt. Den har en innebygd funksjon som gjør at den går i dvale når den ligger rolig. Så tar du båndet av hunden når den ikke er i bruk, holder det lengre enn hvis den går med det på seg døgnet rundt.

Som nevnt kan du selv fortelle enheten om den skal spare strøm eller levere hurtige oppdateringer. Dette ble et godt verktøy for å spare strøm på de dagene du ikke kunne lade hver kveld. Den er som nevnt slik at den går i sparemodus hvis den blir liggende helt rolig, for så å gå over i jaktmodus når den røres seg på nytt. Kjører du bil, vil oppdateringshastigheten være på 1 minutt. Dette for å spare strøm under transport.

En annen fin ting som du kan justere i applikasjonen, er lengden på sporet du kan se på kartet. Her kan du velge å se hundens bevegelser mellom 10 minutter og helt ut til 48 timer.

I applikasjonen kan en lage et geogjerde, dvs en virtuell grense som varsler deg når hunden passerer denne. Vi har brukt dette hjemme, for å få en varsling når hunden har forlatt eiendommen.

Våre telefoner er ofte prisgitt hvilken leverandør vi har, når det gjelder dekning på GSM. WeHunt bruker ikke noen norsk leverandør. Så lenge det finnes dekning fra et mobilselskap, får en kontakt med hunden.

Du har ingen losindikator eller standindikator annet enn at du kan ringe og høre om hunden loser, eller at du får en indikasjon i applikasjonen når hunden har vært innenfor en radius på 15 meter i over 30 sekunder. Vi har ofte ringt opp hunden, og en hører godt om den er i los, løper eller ligger i ro.

Enheten er vanntett, etter beskrivelsen IP67, men da er det viktig at du husker å lukke ladekontakten. Våre hunder har vært mye i vann, og enheten ser ut til å holde det den lover når det gjelder å holde ut støv og fukt.

Oppdateringer av andre jegere kan være ymse i applikasjonen, men hundene der har du full kontroll over. Du ser faktisk den minste bevegelse hunden har.

Den eneste utfordringen vi har hatt med vår GPS, er at den i perioder har slått seg av og vi har ikke fått liv i den. Har sendt mail til produsenten, uten å få noen form for respons. I dag funker den som fjell igjen, og vi krysser fingrene for at den holder igjennom jakta. Det må her sies at vi har brukt vår enhet som et daglig verktøy det siste året.

Nesten hver uke ser vi folk som legger ut status på Facebook, der de etterlyser sine rømte hunder. Har du en slik festet på hunden, er det lett finne rømlingen.

Vi mener at dette er et godt verktøy både under jakt, og i det daglige. Du har god kontroll på hvor du har din hund. Det eneste du og hunden trenger, er signal for GPS og GSM.

Du finner flere tester hos http://utstillingsvinduet.no/

ANBEFALT FOR DEG

Relevant

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

- Advertisement -

Siste artikkler