På senhøsten når dagene blir kortere, åpner det seg opp for en jaktmetode som ikke er veldig utbredt, nemlig lokkejakt på orrfugl.
Tekst og foto: Sivert Klevengen Kvitvær
I Norge er skogsfugljakt kanskje noe av det som er mest populært, dog er lokkejakt på orrfugl ukjent for mange.
Lokkejakta krever i hovedsak to ting; tålmodighet og god kjennskap til terrenget du skal jakte i.
Etter mange turer i terrenget, har jeg klart å finne ei myr hvor orrhanene ofte samler seg om morgenen. Personlig har jeg kun lokket på myrer.
Jeg pakker med meg gode varme klær, gjerne en jervenduk. I tillegg har jeg skaffet meg lokkefugler som ser ut som orrhaner, men dette er ikke avgjørende for å lykkes.
For selve lokkinga, bruker jeg applikasjonen fra Norges Jeger- og Fiskerforbund. Jeg spiller deler av lydfilen med orrfuglspill. Jeg starter kun med litt buldring. Det er viktig å ta noen pauser og ikke spille hele lydfilen om gangen. Vent med «tjuksingen» til det har kommet fugl rundt omkring på myra.
For å forsterke lyden, kan man enten putte telefonen i en kopp, eller ha med seg en høyttaler. Skal man bruke en høyttaler er det viktig at man ikke har en høyttaler som skrur seg av hvis den ikke blir brukt på ei stund.
Når man har pakket varme klær, pakket lokkefuglene, ladet telefonen, da er man klar for jakta.
Skal man lykkes med lokkejakt, er det viktig at man er på plass før fuglen. Jeg pleier å gå opp mens det fortsatt er mørkt. Er man tidlig ute blir det lengre tid å vente, men sjansen for at det kommer fugl vil være større.
For å vite hvor det er lurt å sitte, må man gjerne være på myra flere ganger å legge merke til hvor fuglen oftest kommer. Dette kan selvfølgelig variere fra gang til gang. Hvis man er flere kan det være smart å plassere folk litt rundt omkring på myra, men det er viktig at man sitter så rolig som mulig og at man ikke lager noe lyd.
Som oftest kommer ikke fuglen direkte til han som lokker, men setter seg i trærne rundt for å skaffe seg oversikt. Etter hvert vil fuglen begynne å flytte på seg, og hvis man er heldig flyr den enten over deg, eller kommer å setter seg i ett tre som er innenfor skyteavstand.
Det hender også at fuglen kommer gående inn mot myra før de setter seg i trærne.
Tåke er perfekt for lokkejakta. Da har ikke fuglen like god oversikt, og sjansen for at den flyr over lokkelyden eller kommer å setter seg tett ved for å undersøke er større.
Som nevnt er det viktig å være tålmodig når man skal lokke på orrfugl. Det kan variere veldig på når fuglen kommer, og jeg har opplevd mange ganger at fuglen har kommet etter jeg har pakket sammen. Lykkes man ikke på første turen må man ikke gi opp!
Man vil se fugl nesten hver eneste gang man lokker hvis man er på rett sted, men det betyr ikke at man får skuddsjanse hver gang.
Det som er fint med lokkejakta, er at man kan starte dagen med å lokke etter orrfugl, og så kan man ta seg en runde på støkkjakt når man er ferdig med lokkinga.
Støkkjakt etter skogsfugl er vanskelig, og den blir ikke noe lettere utover høsten. Da er det fint å kunne øke sjansen for fangst med lokkejakt.