torsdag, september 21, 2023

Hunting is conservation – Great Letaba Safaris.

Foto: Jo Stenersen

REKLAME

Som ivrig jeger var Magnus Pedersen på utkikk etter ett sted å få utløp for jaktlysten. Ikke langt fra Gravelotte ligger Ga-Selwana, her finner han det som senere skal bli til Great Letaba Safaris.

For 5-6 år siden var Magnus Pedersen på en av mange jobbreiser til Sør-Afrika.  

Magnus kommer i kontakt med Herman og Niel Fourie. I tillegg er en gammel venn, Jurie Lombard, med på laget. Etter noen dager med jakt, god mat og drikke kommer det en ide på bordet. De går for å lease det 4100ha store området for 25 år, med opsjon på 25 år til. Lenge nok for alle praktiske formål. Området som i tidligere tider ble annonsert som guaranteed game free, skulle nå bli til en 5 stjerners jaktfarm. Strategier og planer legges.  

Eventyret starter den dagen.  

Starten på Great Letaba Safaris.  

Where stories are made.  

Krypskytterland. 

Området var på det tidspunkt mer eller mindre overlatt til seg selv og krypskytterne. Skogen vokste vilt og det var så tett at det var nesten umulig å ta seg fram igjennom landskapet. Lokale «poachers» tok seg til rette med bruk av snarer lagd av wire.En bestialsk metode, som beskatter dyrelivet helt vilkårlig.Feller som ikke skiller på art, kjønn eller alder, og som påfører viltet store lidelser.

Foto: Herman Fourie

Bestanden av vilt ligger nede, og dramatiske grep må tas for å snu trenden.

Lokale trackere ansettes. Det dannes eget «anti-poaching crew», som har til oppgave å kontrollere at krypskyttere ikke tar seg inn på området og gjør skade. På det meste jobber nærmere hundre lokale innbyggere, på den 4100hektar store farmen.

Arbeidsinnvandrere fra Zimbabwe, jobber nå side om side med innfødte for å drive skogskjøtsel inne på farmen. De feller skog og lager grillkull av trevirket, som de igjen selger. Skogpleie gir dermed også arbeidsplasser utover landegrensene.

Tonnevis av snarer blir fjernet og lokalbefolkningen hyres inn for å renovere farmen. Foto: Herman Fourie

Arbeidet med å pleie skogen er krevende. Teamet på 10-20 mann, rekker over 3 ha per dag. Etter 4 år, er hele området pleiet. Da er det på tide å begynne forfra igjen.

Når lokalbefolkningen tas med på laget, får de eierskap til Great Letaba. Når viltet har det bra, og klienten får det han kommer for, så drypper det på de ansatte og lokalbefolkningen. De tjener dermed penger. Krypskytingen tar slutt.

Nye fasiliteter.  

Magnus og partnerne velger etter hvert å starte helt fra bunnen av. Logden rives, og reises på nytt med stort moderne kjøkken, ny restaurant, bar og bibliotek. Det bygges basseng, for den som trenger nedkjøling i heten.  
Flere nye hytter settes opp langs elva Magwena. Her får du egen dusj, dobbeltseng og balkong med utsikt mot elva. Målet er å bygge opp nye og topp moderne fasiliteter, der jegeren er midtpunktet. Ingenting skal legges til tilfeldighetene. 2 kilometer med kabel legges. Campen som tidligere var «off grid», får nå kjøleskap, badekar, dusj med varmt og kaldt vann. Sist men ikke minst installeres aircondition. De som har besøkt Limpopo provinsen i den varme årstiden, vet å sette pris på dette. Selv WiFi, for å oppnå kontakt med omverdenen er på plass. 

Grunntanken er at Great Letaba Safaris skal være stedet der du kommer som klient, og drar som en venn. Stedet du vil tilbake til. 

Dyrelivet vender tilbake.  

Etter mange år med hard beskatning, får viltet nå ro. Det har vært en forandring fra krypskytternes tilfeldige uttak, til forvaltning med rettet avskyting av de riktige dyra. I tillegg hentes det vilt fra nærliggende farmer som settes ut på Great Letaba. 

Tilførsel av nytt blod innenfor gjerdet bærer frukter. Great Letaba Safaris kan nå skilte med mange av de afrikanske ikonartene. På en kjøretur rundt på farmen i dag, vil du oppleve vortesvin og bushpig, som snøfter rundt. Common duiker og steenbok, to av de «tiny ten», spretter plutselig opp, for så å forsvinne i det høye gresset igjen.  

Ekorn, kanin og mungos, spretter forskremt unna. Sandryper og perlehøns, piler foran bilen, før de forskremt flakser ut av veien. Fuglelivet er enormt, ett kakofoni av fuglekvitter følger deg på runden. Ved åteplassen, sitter gribb og stirrer sultent etter muligheten for ett måltid. 

Sebra, blue Wildebeest og impala står sammen på sandslettene, tripper nervøst, før de setter av gårde i en støvsky når man kommer for nærme. Giraffer strekker seg høyt over krattskogen, som skjuler waterbuck og roan, nyala og kudu.  

Og ikke minst den fantastisk flotte sable antilopen. 

Afrika er ikke bare jakt. Her får du naturopplevelser av det sjeldne.

Sable antilopen var nær ved å bli utryddet i Afrika, inntil jegere åpnet øynene for arten, og ett omfattende konserveringsprogram ble gjennomført. I dag driver farmen med egen avl av sable, og bidrar dermed med å styrke denne ikoniske artens overlevelse.  

Foto: Jo Stenersen

Flere av de mindre afrikanske kattene har også etablert seg på farmen. Er man heldig kan man oppleve genet, civet og caracal. Og det skjer at både leopard og hyene sniker seg inn i jakten på ett måltid. 

For jegeren er dette som å komme i godteributikken. For samleren kan det nå tilbys flere «slams». Great Letaba Spiral horn slam, med eland, bushbuck, nyala og kudu.  

Og Great Letaba Grand Slam med waterbuck, roan, sable og oryx.  

Great Letaba Safaris har nå fått de nødvendige godkjenninger for å tilby jakt på bøffel på det 4100ha store området. Etter 5 år, og investeringer i størrelsesorden 3 millioner rand, kan nå Great Letaba Safaris tilby jegerne jakt på det meste, unntatt nesehorn. Alt fra fugl, de «tiny 10» og plains game, til de klassiske «big 5» og «dangerous 6».  

Hell Events med på laget. 

Vinteren 2019 reiser Børre Svindal Larsen fra Hell Events til Great Letaba Safaris sammen med Magnus. Sammen jakter de på vortesvin, impala, kudu, gnu, waterbuck og mere til. Turen blir en magisk opplevelse for Børre.  Det gir virkelig mersmak. I mars 2019 skriver Great Letaba Safaris samarbeidsavtale med Hell Events og Børre blir den norske tilbyderen av jakteventyr til Great Letaba Safaris.  

I februar, året etter, setter den første gruppa fra Hell Event kursen mot Sør-Afrika på jakt etter eventyr. Gruppa består av jegere fra hele Norge. Menn og kvinner, med svært ulik erfaring. Noen har jaktet i Afrika før, andre er relativt nye til jakt generelt. Alle er spente på hva det sorte kontinent kan tilby av opplevelser. Forventingene er store. 

Robert Aakvik er en av de som tidligere har opplevd Great Letaba Safaris. Foto: Jo Stenersen

I løpet av en uke, får disse 9 jegerne en smakebit på alt det Great Letaba Safaris kan by på. Sammen med de profesjonelle jegerne, skapes dette eventyret. Alt fra spennende smygjakt på sky impala ute i bushen, åtejakt etter sjakal, felling av diger kudu med over 50 tommer lange horn, waterbuck og sjiraff. To fantastisk flotte sableantiloper blir også felt i løpet av uka.  

Ett av de store høydepunktene blir når Anette Dahl får sjansen til å felle sjiraff med armbrøst. Å jakte sjiraff til fots er ei utfordring blant de større, da disse flotte dyrene åpenbart har en fordel med sin gode utsikt. Etter ei lang og spennende jakt, med mange forsøk på komme på skuddhold kommer, Anette og guiden Jaco seg endelig i posisjon.  

Foto: Jo Stenersen

Når pila til slutt kan slippes, stopper verden. Tiden står stille, all lyd og lukt forsvinner, mens pila seiler gjennom lufta på vei mot målet. Det majestetiske dyret vakler noen skritt, før det faller om, pila sitter perfekt plassert i hjertet.  

Følelsene tar overhånd for både jeger og tilskuere. Gledeshylene blander seg med alle de naturlige lydene i bushen. Jeger, guide, kameramann og jegervennene, føler alle den samme gleden når de de samles ved den døde sjiraffen. Urfølelsen over å lykkes med jakten.  

Gledestårene og klemmene blir mange.  

Dagene og nettene går. Alle får sin sjanse til å havne i «Hall of fame». Selv fotografen får sjansen til å jakte litt. Og feller til slutt en sort kudu. Ett unikt dyr som svært få har sett, og enda færre har fått muligheten å jakte på.  

Mer enn bare jakt.  

Jaktturisme er ikke bare det å skyte vilt.  

Opplevelse av de lokale forholdene og landet er også en del av pakken. Det eventyrlige og vakre landskapet gjør sterkt inntrykk på alle som får oppleve det.  
Ved morgenbålet, i det den afrikanske bushen våkner til liv, inntas dagens første kaffekopp. Mopanetrærne, som står i sterk kontrast mot den brannrøde horisonten som skapes av morgensolen.  

På Wouters View i solnedgangen. Selv den som ikke jakter kan ikke unngå å bli fasinert over den storslagne naturen. Lydene og lukten i Afrika er noe helt spesielt. 

Foto: Jo Stenersen

I Ga-Selwana har Magnus tatt den lokale barnehagen under sine vinger. Og har sammen med andre jegere bidratt til boring av brønn. Over 50 barn og deres familier har fått rent drikkevann og muligheten for å få vasket seg. En luksus vi tar som en selvfølge i store deler av verden. Jegere som besøker Great Letaba besøker også denne barnehagen. Gaver som klær, leker, skolesaker og penger er kjærkomne tilskudd i en ellers materielt fattig hverdag. Små gaver som betyr så mye. Små ting som gir en ufattelig glede til de små barna.   

Foto: Jo Stenersen

Ett besøk hos disse barna gjør noe med enhver. I all gleden over å hjelpe, sitter man igjen med en rar følelse, en følelse av hjelpeløshet overfor disse uskyldige barna. Noe til ettertanke når man er hjemme i Norge, verdens rikeste og beste land å bo i. Der vi jakter på materiell lykke. Her nede, er lykke faktisk noe så enkelt som klart rennende vann.  

Gleden disse barna kan vise over de små ting er unik.  

Krüger nasjonalpark ligger en drøy times kjøring fra Great Letaba. Ett besøk i denne parken må være obligatorisk for den som ønsker å oppleve Afrika. Variasjonen i landskap og dyreliv er formidabel. Her må man stoppe for flokker av elefanter som krysser veiene. Enorme kafferbøfler skuler olmt fra veikanten. Og sjansen for å få se nesehorn, leopard og løver er stor.  En kjøretur i Krüger er en fantastisk opplevelse man bør oppleve minst en gang i livet.  

Foto: Jo Stenersen

For de som virkelig vil oppleve Afrika på nært hold anbefales et besøk til en av de nærliggende områdene som tilbyr overnatting i telt. Her kommer man ekstra tett på naturen. Alle lydene fra insekter, frosk og fugler. Med det nattaktive dyrelivet tett innpå teltduken. Det er en helt annen verden som åpner seg når mørket faller på. En spesiell følelse å ligge ute med løver brølende i bushen utenfor teltet. En slik natt gir nok mer opplevelse, enn søvn. Mange er nok glade når solen omsider står opp og guiden kommer og henter deg til frokost. 

Foto: Jo Stenersen

Fremtidsplaner  

Målsetningen nå er utvidelse av farmen til 10000 hektar. Nødvendige forberedelser for å innføre bøffel på Great Letaba er gjennomført. Dokumentet utstedt av departementet for «agriculture, land reform & rural development» som gir tillatelse til å slippe løs de første bøflene er på plass.  Og innen kort tid vil det være muligheter for den første av «Big Five» hos Great Letaba Safaris.   

I tillegg så kan det allerede jaktes på flodhest lokalt i Sør-Afrika. 

Gjennom konsesjoner i Zambia, Botswana og Mosambique vil det på sikt også åpnes for muligheter for de resterende tre: Elefant, løve og leopard.  

Utover å drive jaktfarm,vønsker eierne av Great Letaba Safaris å utvikle lokalt næringsliv. Det ligger nå planer om å opprette eget område, for å dyrke citrusfrukter som appelsin og sitron. I tillegg er en egen gård for kvegdrift er under oppseiling.  

Foto: Jo Stenersen

Dette er virksomheter som trenger lokal arbeidskraft.  

Ett typisk eksempel på «hunting is conservation».  

«Hunters dollars» gir jobber til lokalbefolkningen, biotopene bevares, dyrelivet blomstrer og jegeren får sitt livs opplevelse. 

Den ukes lang tur går mot slutten. Tradisjonen tro arrangeres det festmiddag nede i det tørre elveleiet i Magwena river siste kvelden.  

Langbordet er dekket og pyntet med Norske og Sør Afrikanske flagg. Her serveres det kjøtt fra de viltartene som er felt under jakten tilberedt på bålet. Mens mørket senker seg over den tørre elva og den varme lufta fylles av nattens av lyder, nytes maten i følge av god drikke i lyset fra fakkelskinn og den afrikanske stjernehimmelen. Verden utenfor eksisterer ikke i denne stund, nå er det nuet som gjelder. Klienten har blitt en venn, vertskapet har oppnådd sitt mål.  

Foto: Jo Stenersen

Og skapt eventyret! 
Stemningen er magisk.  
Gleden er til å ta og føle på. 
Den lyser i øynene til jegerne.  
Gleden over jakten.  
Det felte viltet.  
Opplevelsen.  
Hverandre.  
Afrika. 

Great Letaba Safaris lever virkelig opp til slagordet «where stories are made». Etter en slik tur er Afrika i blodet. Begrepet Afrikafeber er ingen myte. Det finnes ingen kur.  

Foto: Jo Stenersen

Man bare må tilbake. 

Kontakt 

Frister det å oppleve eventyret under den afrikanske solen? Great Letaba Safari, stedet «where stories are made», er definivt verdt ett besøk!  

Ta kontakt med:  

Børre Svindal Larsen – Hell Events – borre@hellevents.no Tel: +4791711436   

Magnus Pedersen – Great Letaba Safaris – magnus@greatletabasafaris.co.za  Tel: +47 928 84 579 

Great Letaba Safaries

Facebook

Instagram

Tekst:  Robert Aakvik 

ANBEFALT FOR DEG

Relevant

- Advertisement -

Siste artikkler