mandag, september 9, 2024

Tips til lokkejakt på rev om sommeren

Jaktstarten er like om hjørnet, og det hele sparkes i gang 15 juli. Da åpnes det endelig for at man kan ta med rifla eller hagla ut i skogen igjen, og revejakta starter årets jakt. Men, det finnes sikkert flere som meg der ute, som ikke har all verden med erfaring med å jakte dette slue viltet og lurer litt på hvor man skal starte.

Vi har derfor forhørt oss med et knippe jegere som er meget drevne på revejakt, for å lage en liten guide til hvordan man kan gå frem for å lure mikkel, da med tanke på jakt om sommeren. Kristian Laugen, bak instagramkontoen «Hunting Viking» , Espen, Thomas og Robert bak kontoen «Jegerbrødre» og vår alles villmarking Jens Kvernmo (Som for øyeblikket befinner seg et sted imellom Børgefjell og Sjækerfjella) har tatt seg tid til å komme med sine beste tips slik at flere kan lykkes 15 juli. 

Kristian Laugen

Kristian Laugen

Jeg vil først poengtere at det jeg kommer med nå er mine personlige erfaringer, og det finnes helt sikker mange andre måter å gjøre dette på. Men uansett, her er det jeg har god erfaring med.

Lokk kun under gode forhold

Jeg har sjelden sett rev være ute i striregn og sterk vind. Jeg har gjort feilen selv og fått flere bomturer på grunn av dette. Drar du ut og lokker i dårlig vær, kan det straks bli verre og lykkes når det er godt vær. Reven kan høre lokken fra hiet, og den har helt sikkert lyst til å dra å sjekke ut, men holder seg inne på grunn av dårlig vær. Hører den denne lyden flere ganger/dager på rad kan den bli mistenksom og unnlate og komme på lokken.

Lokkefløyter

Jeg bruker i hovedsak 3 lyder, musepip, fugleskrik og hareskrik. Disse kan du lage med flere forskjellige fløyter, og er vil alle ha en formening om hvilken som er best.

Musepip: Musepip er veldig effektivt på nyslåtte åkrer de første dagene etter slåtten, reven trekker til disse da de vet at det er mus å finne etter gresset er slått. Det er som oftest denne jeg starter med. Jeg kjører da musepip i ca. 5 minutter, før jeg går over til neste lyd. Musepip fløyter finnes i mange forskjellige varianter, og trenger ikke koste mye. Jeg bruker for eksempel innmaten fra en gammel hundeleke eller en blåsebelg for å rengjøre kikkerter med. Trykker på disse i et par sekunder, så en liten pause med observasjon før jeg trykker igjen. Som nevnt kjører ikke jeg lengre enn 5 minutter med denne.

Fugleskrik: Fugleskrik skal etterligne skadet småfugl, også denne har jeg god erfaring med om sommeren. Her starter jeg med noen få rolige strofer, før jeg igjen stopper opp å tar en observasjonspause på 15-20 sekunder, før jeg igjen blåser videre. Gjentar også denne i totalt 5 minutter.

Killinskrik: Killingskrik skal imitere et rådyrkje som er i nød. Denne kan man lage ved hjelp av en ordinær rådyrlokk. Man plasserer da leppene litt lengre ut på fløyta, for å lage en lysere lyd enn man vanligvis gjør. Her starter jeg rolig med lav intensitet i 1-2 minutter, så pause på ett halvt minutt med observasjon igjen, før jeg drar på litt ekstra de siste 3-4 minuttene.

Hareskrik: De som har blåst i en hareskrik fløyte vet at dette låter stygt og høyt, det synes reven også. Om sommeren er det kanskje lettest å lure revevalpene. De holder seg stort sett i nærheten av hiet i starten, før de sakte men sikkert trekker seg lengre og lengre ut. Det at de er unge og uerfarene kan gjøre at de blir skremt av hareskrik, derfor bruker jeg sjelden denne om sommeren. De kan selvfølgelig også komme på denne, men min erfaring er at de er mer skeptiske til den voldsomme lyden den lager.

Plassering og vindretning

Jeg parkerer bestandig ett godt stykke unna der jeg skal lokke, slik at jeg kan snike meg inn i til den plassen jeg har planlagt og jakte i. Jeg brukt tid før jakta til å rekognisere terrenget og finne poster jeg skal jakte i, gjerne oversiktlige jorder eller ved steinurer. Jeg oppsøker oftest steder hvor jeg har sett revevalper tidligere på sommeren, da jeg da vet at det er et hi i nærheten som det er flere rever i.

Jeg bruker kamuflasje fra top til tå, også på hender og over ansiktet.

Jeg setter meg stort sett bestandig med vinden i ryggen. Dette er motsatt fra all annen jakt, men reven er som nevnt en slu skapning. Den vil ofte prøve å finne ut hva du er før den kommer inn. Jeg siter derfor med vinden i ryggen for å ha oversikt der reven mest sannsynlig vil komme for å få været av deg. Ett tips her kan være å ha med seg en kompis, slik at dere kan dekke hver deres side.

Har du mulighet kan det også være en fordel å ha med både rifle og hagle, da holdene fort kan bli veldig korte.

Siste tipset jeg har er å vente i minimum 5 minutter fra du er ferdig med å lokke før du går fra post. Reven kan være på tur uten at du vet det. Og totalt sett bruker jeg aldri mer enn 20 minutter på hver post før jeg bytter.

Kort oppsummering:

  • Gode værforhold
  • Lokk med vinden i ryggen
  • Kamuflasje
  • Både hagle og rifle om mulig
  • Begynn med musepip, og jobb deg igjennom de nevnte lydene.
  • Vent 5 minutter før du går fra post
  • Vær oppmerksom!!

Jegerbrødre

Jegerbrødre

Antrekk
Bruk kamuflasje, ikke bare på kroppen, men også på hendene og ansiktet/hodet. Hender og fjes kan lyse opp i omgivelsene og være lett å oppdage for reven.
Bruk gjerne kamuflasje som bryter siluetten din også, slik at reven ikke oppdager menneske-fasongen.

Plassering
Først; Sørg for å skaffe deg tillatelse fra grunneier, eller kjøp jaktkort før du jakter. Gjør deg kjent med området FØR du drar ut på jakt, slik at du er godt forberedt mtp vindforhold, plasseringer, skuddhold og sikker bakgrunn når det gjelder. Når det er sagt bør du gjøre dette en stund før jakta. Lukta du etterlater deg i området kan sitte igjen i flere dager, og gjør derfor mikkel veldig skeptisk på å komme frem.

Hvor skal jeg sitte og lokke?
Områder der det er skog tett inntil nyslått åker og eng egner seg godt til lokking da reven har god tilgang til mat og skjul. Reven hviler gjerne inne i skogen på dagen, og kan da komme kjapt ut på åpen mark når den hører lokken.
Sett deg om mulig høyt i terrenget irundt en åker/eng. Dette gir oftest den beste oversikten, og reven vil samtidig ha vanskeligere for å få været av deg. Dette gir også sikrere skudd mtp bakgrunn.
Reven er mest aktiv på natta, så lokkejakt på rev egner seg best i skumringen på kvelden (21-24 tia) og i morgentimene (3/4-7/8 tia).

Lokketips
Først: kjøp lokk og lær deg å lokke FØR du drar ut på jakt 🙂 Du finner gode lokkeskoler på youtube. Eksempelvis: Lokkeskolen av Tor Ola Dehlie i samarbeid med jeger og fisk.

På sommeren er det sikkerstikk å jakte rev på nyståtte åkre. Da er reven alltid ute og jakter etter mus.
Lokk når det er lite vind eller helst vindstille. Sitt i skjul. Reven har ekstremt godt syn (også om natta), så sitt helt stille. Reven går alltid rett på vinden så sitt med vinden i ryggen! Start med lave lokkelyder og øk på med volum etter hvert. Vi har god erfaring med å starte med musepip, for så å gå over til lyd av skadet hakkespett. Om ingenting skjer iløpet av de første 10-15 minuttene, så skift til lokk av hareskrik. Reven kommer ofte inn roligere på de små lydene i forhold til hareskrik. Reven vil i alle tilfeller gå på vinden, så om den kommer fra siden vil den prøve å runde for så å gå mot vinden. Prøv derfor å få inn skudd FØR den har kommet inn i vinden av deg.

Vi har i tillegg skutt mange rever som har kommet på rådyrlokk under Bukkejakta. Kjelyd på rådyrlokk er derfor et godt alternativ til de andre lokkene. Dette kan enkelte ganger lokke frem flere rever samtidig, om man er heldig.

En rev er ikke store blinken, så bruk alltid skytestokk eller lignende stød, slik at kontrollerte og dødlige skudd blir avfyrt. Rop eller bjeff hvis reven kommer inn for fort. (Dette skjer ofte på hareskrik) Den stopper da som regel for å lytte, noe som gir deg en liten tidslomme for å avfyre skuddet. Reven er veldig hardskutt så man er avhengig av gode skudd. Med skudd utenfor vitale deler eller hodeskudd kan reven løpe langt på adrenalinet før den legger seg ned.

Jens Kvernmo

Jens Kvernmo

På sommerstid lokker man hovedsakelig mot valper, da det er mange av de på denne tiden av året. Nyslåtte jorder er det mest aktuelle da, eller i områder hvor du vet det finnes revekull eller hi. Musepip og killingskrik er det mest effektive på sommeren etter min erfaring. Musepip på nyslåtte jorder eller om du observerer en rev, ellers går det i killingskrik for min del på sommeren. Jeg jakter mye om natten, da det er lyst store deler av døgnet i Trøndelag på denne tiden av året. Da bruker jeg også ofte sykkel imellom jordene. Jeg bruker å lokke maks ti minutter på hver post eller jorde. Dette er veldig effektivt, da man forflytter seg raskt imellom postene, og ikke minst mye stillere enn om man kjører bil fra post til post. Det er også en effektiv måte til å få sett mye dyreliv, som kan være nyttig senere på høsten. Dette er en herlig måte å bruke sommernatta på. Lykke til og skitt jakt.

Vi i jegeravisen håper denne guiden kan hjelpe flere jegere til å lykkes med revejakta i sommer, og takker for at gutta over her tok seg tid til å komme med sine beste tips. Vi kan se at det er mye likt som blir nevnt, med noe variasjon på lokkelengde, type lokk osv. Og som alle vet så finnes det like mange meninger om hva som funker og ikke funker på jakt, som det finnes mygg på finnmarksvidda. Vi kan ikke love fangst om man gjør alt som blir nevnt her, men vi kan love at du stiller litt sterkere når 15 juli endelig kommer.

ANBEFALT FOR DEG

Relevant

Legg inn en kommentar

- Advertisement -

Siste artikkler