Toppjakt er en svært spennende jaktform, og er etter vår smak den mest spennende jakta etter skogsfugl.Det er noe med denne jaktformen som gjør det ekstra morsomt, særlig når man lykkes. Vi mener det har å gjøre med at man må være hundre prosent fokusert, skjerpet og målrettet for å lykkes.

Det er lurt å bruke lang tid på å komme seg i posisjon før skudd, så rikelig med tålmodighet er en god egenskap her.

Det er ikke noe fasit på når toppjakta begynner. Vår erfaring er at når løvet faller fra trærne, bærene detter av lyngen og dagene blir kortere, ja da kan man begynne å speide i toppene etter fugl som har begynt å gå over på grovere fôr.

Skrevet av: Vetle Tobias Salberg og Kjell Vegard Nysted

6 Tips Til Toppjakta

Valg av våpen og optikk:

Vår erfaring med valg av våpen (kaliber) er at det ikke er så nøye. Det viktigste er at du har en snill kule, som samtidig klarer å felle en tiur med et vom-skudd. Vi har brukt cal.308 og 6,5*55 i mange år, og er veldig fornøyd med det. Patronen vi bruker, har alltid vært Norma jaktmatch. Dette er en snill kule, men samtidig har den litt punch!  Har i nyere tid investert i en Remington 700 i kal.243, da jeg var på utkikk etter en raskere kule, med litt flatere kulebane. Det har faktisk resultert i mer skadeskyting, noe jeg mener kommer av jaktmatchen. Jeg gikk derfor over på Naturalis, som gir større sjanse for at fuglen faller, selv ved dårlig treff. Det som overrasket meg, var at den ikke ødelegger så mye kjøtt. Om du velger å gå for en Helmantlet kule, bør du sørge for å få tak i en med butt spiss, Hammerhead,  jaktmatch el. «Butt kule fordi den gjør mer skade enn spiss kule, man vil gjerne ha knall og fall. Med spiss kule må du treffe akkurat på vitale organ hver gang. Som jeger så vet man at det ikke er tilfelle, selv om det kanskje burde vært det.»

Optikken er ofte viktig, da fuglene blir små i mål på avstander opp mot 250 meter. Vi bruker en Zeiss Conquest 3-15*56, som er mye kikkert for pengene.  Det er bedre å investere i en god kikkert, enn i det dyreste våpenet.

Det er også lurt å ha med seg en håndkikkert, slik at du ikke er avhengig av å bruke rifla hver gang du skal se etter fugl i trærne. Sist, men ikke minst, kan bruk av avstandsmåler være avgjørende om du får fangst eller ikke.

Type ski:

Hvis du har sett på svenske toppjaktfilmer, ser du nesten alltid at de bruker treski. Dette er ikke uten grunn! Hvis det er skareføre, eller at det bråker mye når du går, reduseres bråket betraktelig ved bruk av treski framfor plast/glassfiber. Vi foretrekker derfor en lang og brei planke fremfor plastikk. Lengde bør være 200cm+ for god flyt på løssnø, og helst en myk og bøyelig tupp for best mulig flyteevne. Det man bør være obs på i forbindelse med slike ski, er at de egner seg best til flate terreng, noe det ofte er hvis du jakter i Sverige.

Jakter du i Norge, kan terrengene variere mye, og er det bratt, kommer plastski /felle-ski inn i bildet igjen. Da er det mye enklere å få optimalt feste i variert terreng.

Sekk:

En god ryggsekk kan være avgjørende. Vi bruker ofte sekken som stabiliserende hjelpemiddel, som anlegg til rifla når vi skyter. Sekken bør være stor nok til at du har plass til det mest nødvendige, og slik at du ikke får problemer med å bære fangsten tilbake til bilen. To tiurer kan fort komme opp mot 10 kilo, og da er det viktig at sekken sitter godt på ryggen.

Hvordan planlegge en toppjakt-tur?

Det som ofte spiller en stor rolle når man skal planlegge en toppjakt-tur, er hvordan været er, har vært, og kommer til å bli. Det er da viktig å finne ut hvilke forhold man kan forvente seg, om man skal ha med ski, eller bare gå på føttene. Valg av terreng kan gi utslag for om du får fangst eller ikke. Tidlig i toppjakta sitter skogsfuglen ofte høyere i terrenget, enn senere i jakta. Grunnen til dette er at de ofte finner flere typer innslag av mat desto høyere de kommer. Det man bør se etter når man skal velge terreng i starten, er å se etter myrer med innslag av både gran og furu, da skogsfuglen ofte velger granskog som oppholdssted, og furuskog som matfat. Senere i jakta kan man velge områder med mindre innslag av gran, og heller sikte seg inn på områder der myr og furuskog dominerer.

Hvordan finne nye områder?

Hvis du jakter mye på høsten og er mye i skogen, har du en stor fordel når snøen legger seg og tiuren begynner å toppe. Da har du en viss formening om hvordan produksjonen er i området, og du har kanskje sett en eller to beitefuruer. Det som skiller en beitefuru fra en vanlig furu, er som regel at det mangler furubar inn mot stammen, og at det ligger hauger med avføring under treet. Finner du dette i løpet av høsten, kan du banne på at tiuren bruker den samme furua år etter år.

Hvis du derimot ikke har noe kjent terreng å jakte i, er tips fra lokale jegere alltid et pluss. Da får du kanskje i tillegg til tips om jaktterreng, også informasjon om eksakte myrer det er smart å ta turen innom.  Dette er sjelden informasjon å få, da det er veldig få som vil gi fra seg gullområdet til nye jegere.

Har du null info på forhånd, er det bare å oppsøke myrer/hogstfelt med innslag av furu, høyt og lavt i terrenget, og prøve å dekke et så stort areal som mulig.

Finner du tiurlaft i terrenget, er det som regel ingen grunn til å bevege seg oppover, og motsatt.

Hvordan bevege seg i terrenget:

Et godt tips er å kikke på kart, og helst flyfoto på mobil. Det er da lettere å finne eksakt det du leter etter. Det vi ofte opplever med topografiske kart, er at det vi tror er flotte myrlandskap, viser seg å være gjengrodde sumpområder. Når du har funnet ut hvor du skal gå, er det lurt å ta fram kikkerten å speide i den retningen, slik at du unngår å skremme fugl på tur inn. Ett annet godt tips er å ikke gå ut på de åpne plassene, men å prøve å holde deg i utkanten, helst litt inne blant trærne. Da er det lettere å komme seg i en eventuell skuddposisjon. Det er bedre at du heller går lengre, enn at du går kort, og skremmer fuglen før du er på skuddhold. Når du har kommet deg på skuddhold, tar du av deg skiene. Da er det lettere å legge seg ned i en god skytestilling. Hvis du opplever at du skremmer fuglen, er det bedre å følge fuglens retning, enn å prøve å finne en ny. Dette gjør man fordi en tiur sjeldent flyr noe særlig lengre enn cirka 500 meter før den topper en annen plass.

Husk å ha kontroll på både lokale og nasjonale regler før du skal ut på toppjakt.

Skitt jakt! 

Vetle Tobias Salberg har alltid vært lidenskapelig opptatt av å være ute i forskjellige aktiviteter. Startet med friluftsliv, fiske og jakt da jeg var cirka 5 år gammel, og har siden den gang utviklet en stor kjærlighet for norsk friluftsliv. Nå går mye av tiden min på hund, jakt, fiske og jobb, ikke så mye som har endret seg. Jeg bor i Grong kommune og jobber på Namsentunet som produktutvikler og helårsguide. Med andre ord så lever jeg ut drømmen. Vi selger ørret-, røye- og laksefiske. I jaktsesongen selger vi jaktturer på elg, hjort, rådyr, skogsfugl, rype, ender og gås. Våre kunder er i all hovedsak utenlandske jegere som vil oppleve norsk jaktkultur. Jeg er oppriktig stolt av å kunne være en del av utviklingen på Namsentunet.

Kjell Vegard Nysted bor i Grong i Trøndelag. Jobber som guide på Namsentunet på sommeren, og i de periodene på høsten jeg ikke jakter eller fisker selv. Jeg har 2 vestsibirske laikaer. Jeg har siden barndommen vært en ivrig jeger og fisker. Det startet med bålfyring og harejakt med bestefar da jeg var rundt 5 år gammel.  Siden den gang har jeg egentlig jaktet det meste.

ANBEFALT FOR DEG