Et ambisiøst nytt prosjekt kalt «WildLIFEcrime», er nylig lansert med mål om å ta et krafttak mot ulovlig jakt i Tyskland og Østerrike i perioden frem til 2028.
Det er det Tyske villmarksmagasinet Pirsch som skriver om denne saken.
Prosjektet, støttet av EU’s LIFE-program, og består av WWF Tyskland, WWF Østerrike, BirdLife Austria, Universitetet i Bremen, Politiets hovedkvarter Nedre Bayern, Politiets hovedkvarter Øvre Pfalz, Det føderale kriminalpolitiet Østerrike, Leibniz Institutt for dyrehage- og dyrelivsforskning, Universitetet for veterinærmedisin Wien, ÖKOBÜRO – Alliance of the Environmental Movement, Luchs Bayern eV, Committee Against Bird Murder eV og departementet for miljø, naturvern og transport i Nordrhein-Westfalen.
Ifølge Leibnitz Institute for Zoo and Wildlife Research, vil dette tverrfaglige samarbeidet arbeide målrettet for å redusere antallet lovbrudd og forbedre effektiviteten i rettshåndhevelsen.
Historisk sett har lite av den ulovlige jakten på fredete arter blitt ført for retten, en praksis «WildLIFEcrime»-prosjektet håper å endre.
Målene med «WildLIFEcrime»
Prosjektet tar sikte på å bekjempe de tusenvis av tilfellene hvor fredete dyrearter blir ulovlig avlivet hvert år. «Jakt på disse artene er en alvorlig trussel mot biologisk mangfold,» forklarer prosjektledelsen.
«Vårt mål er ikke bare å sette i verk forebyggende tiltak og konflikthåndtering i områder hvor slike hendelser ofte inntreffer, men også å forbedre deteksjon og rettslig oppfølging av slike saker.» Økt bevissthet i samfunnet og styrking av de rettshåndhevende myndighetenes kapasitet står sentralt.
Utfordringene med viltkriminalitet i Sentral-Europa
Viltkriminalitet utgjør en omfattende utfordring i Tyskland og Østerrike, med over 1600 dokumenterte tilfeller av ulovlig jakt på rovfugler i Tyskland siden 2005 alene. I tillegg er den truede bestanden av gauper og ulver stadig mål for krypskyttere, med flere titalls kjente skutte dyr de siste årene.
I Østerrike rapporteres det om over to hundre tilfeller av ulovlig jakt av fugler og pattedyr i de siste seks årene, og mørketallene antas å være høye.
Prosjektet «WildLIFEcrime» markerer et viktig skritt i kampen mot viltkriminalitet, og representerer et håp om å snu en bekymringsfull trend som truer regionens biologiske mangfold.