onsdag, november 29, 2023

Den store våpenskap guiden?

VåpenskapDet er mange spørsmål som kan dukke opp når du skal finne et våpenskap. Holder det med lagring av vitale deler? Må skapet boltes fast? Hvor tungt må det være? Osv. Mange av spørsmålene vil du finne i denne store våpenskap guiden fra Sikkerheten-selv.no.

Har du våpen må du også ha et FG godkjent våpenskap hvor våpnene dine skal oppbevares på en sikker og forsvarlig måte ihht til norsk lov. Selve bestemmelsene for våpenskap er lovbestemt – du finner mer informasjon om det her.

Denne guiden er hentet fra Sikkerheten-selv.no sin blogg med tillatelse for å publisere den her.

Litt historie

Våpenforskriften vi har i dag ble innført 1. juli 2010, og siden den gang har oppbevaring av våpen vært lovbestemt. Våpenforskriften er en sikkerhet for oss alle og gjør vårt samfunn til et sikrere sted å være.

Hensikten er enkelt og greit og forebygge tyveri og misbruk av våpen, og har vist seg å være svært vellykket.

Hvordan velge riktig våpenskap?

Eksempel på et våpenskap
Bilde hentet fra sikkerheten-selv.no

I dag finnes det våpenskap i alle størrelser, varianter, farger osv. Først må du bestemme deg for hva slags type våpenskap du trenger og har behov for – dette er avhengig av hvilke og hvor mange våpen du har.

I dag skiller vi som regel mellom våpenskap for håndvåpen / pistoler / vitale deler og skap for langvåpen (geværer).

Tips: Våpenskap er ikke noe du kjøper ofte. Kjøp dermed et skap som har plass til et par ekstra våpen enn det du har i dag. Hvem vet – kanskje våpensamlingen din utvides de neste årene.

Stort sett alle fabrikater av våpenskap oppgir et gitt antall våpen du får plass til i skapet – som regel basert på antallet løpsholdere. Vi må bar være være og innrømme at disse kan ofte være litt optimistiske.

Har du f.eks. kikkertstikte eller ønsker litt god plass mellom hvert våpen for å beskytte våpnene dine bedre er det ofte greit å kjøpe et større våpenskap enn det spesifikasjonene på skapet oppgir.

Eksempler:

Du har 3 stk. våpen. Kjøp et skap som oppgir plass til minimum 6 våpen.

Du har 6 stk. våpen. Kjøp et våpenskap som oppgir plass til 6-16 våpen.

Vektgrensen på 150 KG

Har du et våpenskap som veier under 150KG  skapet fastboltes for at FG godkjenningen skal gjelde. Tidligere var vektgrensen 300KG,

Dette er det mange som glemmer.

Tenk derfor over hvor du skal plassere skapet ditt slik at fastbolting er mulig, eventuelt om du skal gå for et skap som veier over 150KG for slippe unna fastbolting.

Tilfredsstille vektkrav med lodd

Veier skapet ditt under 150KG kan du øke vekten i skapet med lodd e.l. for å komme opp over 150KG. Dette kan være hensiktsmessig for deg som har et våpenskap som veier fra 100KG og oppover. Husk at loddene MÅ befinne seg på innsiden av skapet.

Oppbevaring av vitale deler

Istedenfor å sette hele våpenet i våpenskapet ditt er det mulig å kun oppbevare våpenets vital del i selve skapet. Da kan du klare deg med et mindre skap noe som er hensiktsmessig i mindre boliger som leiligheter, hytter osv.

Våpenskap for vital del
Eksempel: Raufoss Safehouse FG godkjent våpenskap er et norskprodusert våpenskap perfekt for oppbevaring av vitale deler og håndvåpen. Skapet er meget praktisk, liten størrelse og med et utseende som passer inn i alle rom.
Bilde hentet fra sikkerheten-selv.no

Men hva menes egentlig med «vital del»?

Som vital del regnes:

  • Sluttstykke, låskasse og pipe for rifler
  • For hagler og kombivåpen hvor mekanismen spennes ved at våpenet brekkes, regnes forskjeftet, pipe og kolbe med avtrekkermekanisme.
  • For enkeltløpete hagler regnes ikke forskjeftet som vital del.
  • For pistoler regnes rammestykket, pipe, sleide og sluttstykke.
  • For revolver regnes ramme, pipe og sylinder.

Rifle: Sluttstykke, pipe eller låskasse

Hagle med dobbeltløp: Forskjefte, pipe eller koble med avtrekkermekanisme

Hagle med enkeltløp: Pipe eller kolbe med avtrekkermekanisme

Bilde hentet fra sikkerheten-selv.no

Kombivåpen: Forskjefte, pipe eller koble med avtrekkermekanisme

Pistol: Rammestykke, pipe eller sluttstykke (sleide)

Revolver: Rammestykke, pipe eller sylinder/tønne

Bilde hentet fra sikkerheten-selv.no

 Dokumentasjon ved kjøp av våpenskap

Vi får mye spørsmål om dette med dokumentasjon – ettersom dette er et krav når du skal kjøpe deg et nytt våpenskap.

Vi kan bare snakke for vår del – og vi leverer med en kvittering du kan bruke som underlag. Kvitteringen kan du også få tilsendt elektronisk hvis du ønsker det. Kjøper du våpenskap i vår nettbutikk er navnet du legger inn i bestillingen det som blir stående på kvitteringen.

Våpenskapene vi selger er alltid FG godkjente og du vil finne de igjen hos oversikten over FG godkjente skap her: https://www.fgsikring.no/innbrudd/saferoghvelv/sikkerhetsskap/

Det er veldig positivt at politiet ber om en kvittering på at du har anskaffet deg et våpenskap, men hva gjør du hvis du har kjøpt våpenskap brukt?

Ønsker du å lære mer om våpen og jakt? Sjekk ut våre guider her.

ANBEFALT FOR DEG

Relevant

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

- Advertisement -

Siste artikkler