Hvis man vil jakte sjøfugl, så er det første man må gjøre er å finne ut hvor man kan få lov til å jakte sjøfugl. Mitt første tips er da å finne ut hvor sjøfuglen liker å trekke forbi eller være. Det er derfor det er lurt å bruke litt tid før jaktstart på å finne litt info om det man skal jakte. Gjerne høre litt med erfarne jegere om de har noen gode tips å komme med.

Bilder og tekst av: Daniel Vikersveen Thorsen – YouTube  

Neste tips sier seg nesten selv, hvor skal man sitte? Når man har brukt tid på å finne ut hvor fuglene er, så gjelder det å finne en holme, eller å «lage» en holme, der sannsynligheten er stor for å treffe på fugl. Sjøfuglen ser veldig godt, så det gjelder å sitte godt kamuflert! Alt fra å sitte i bergsprekker med kamuflasjenett foran, til å sitte i en godt kamuflert jervenduk/fjellduk med en god bakgrunn funker. Er det ingen gode plasser å sitte, så er det bare å ankre opp roboten og kamuflere den til et «skjær».

Når alt dette er gjort, gjenstår det å sette ut lokkefugl. Vil anbefale 10-40 lokkefugl, for jo fler, jo bedre! Jeg foretrekker å ha en lang line, der jeg trer på en og en lokkefugl (hver lokkebulvan har eget tau/snor). Men ikke bland inn forskjellige arter i hytt og pine. En eller to remser med samme art, og en annen en med noe annet osv. Men viktig å ha lokkefugl til det man skal jakte. Hjelper ikke å ha stokkandlokkefugler og tror at det skal lande titalls grågjess på dem.

Nå gjelder det å lage en V eller U formasjon med lokkefuglene, sånn at man leder hvor fuglene skal lande. De fleste fuglene liker å ha litt plass å lande på, så de lander ofte i midten, men det finnes alt unntak. Den første lokkefuglen vil jeg anbefale å ha 1-2meter fra land og den ytterste fuglen vil jeg ha på rundt 30meter. Det gjør at de fleste fuglene kommer fint på skuddhold, noe man trenger, for sjøfuglen er utrolig hardskutt. Det er veldig viktig at lokkefuglene ligger synlig og ikke gjemt, for jo mer synlige dem er, jo mer lokker dem.

Selv om sjøfuglen kommer inn for landing, så bør man ikke ta seg god tid. Det gjelder å skyte fort, for blir de skeptiske, så dykker dem kjapt. Noe som fort kan føre til skadeskyting, eller bomskyting. De har utrolig raske reflekser!

Lokkefuglene bør være mest mulig naturlige, for det lokker best. Noe som også gjenspeiler seg ved vind. Er det blikk stille, så lokker bulvanene dårlig (lite eller null bevegelse). Er det vind, så beveger lokkefuglene seg mer, og ser mer naturlige ut. Noe som tiltrekker fuglene mer, og legger bort skepsisen til fuglene. Ofte kan det være lurt å lokke litt idet fuglene kommer, for å gjøre lokkefuglene enda mer levende og tiltrekkende.

Det er to viktige huskeregler man må kunne, den ene er å vite hva man skyter på, og det andre er og ikke peke finger mot fuglene. De har utrolig godt syn, og ser den minste bevegelse. Men sjøfugljakta skiller seg også fra andre posteringsjaktformer sånn som elgjakt og rådyrjakt, for man kan fint snakke til sidemann uten at det har en betydning. Det er en spennende og sosial jaktform, der man må være kvikk. Fuglene er raske, selv om de flyr eller svømmer/dykker. Noe man må huske på i fluktskyting, for man må holde lenger framme enn man tror, for dette går fort.

Skyting på flytende fugl, er ikke alltid «piece of cake», for man bør helst skyte mot hals/hode region, for skyter man for lavt, så treffer fort noen hagl vannskorpa og fuglen rekker å dykke unna, eller bli skadeskutt. Er ikke mer å si enn at de er kjappe, og man kan ikke ta for lett på det. Aldri nøl på å ta et avlivingsskudd hvis man er usikker på om fuglen er død. Det å få tak i en som er skadet, det er en krevende jobb til tider.

Sjøfuglen bør renskes kjappest mulig, gjerne i en pause midt på dagen da det er lite aktivitet, eller rett etter man har kommet hjem. Blir de liggende, så gir fort fettet i fra seg transmak i kjøttet, noe som de fleste ikke synes er godt. Det vil si at man må være nøye på å få bort fettet når man rensker!

Sjøfugljakt er best å jakte på morgenene eller kvelden, såkalt morgentrekk eller kveldstrekk. På dagen hviler fuglene, og de beveger lite på seg. Det samme gjelder når det er lite vind eller regnvær, for da ligger dem ofte i ro og bare chiller. Det er vind som er tingen, for da vil fuglene bevege på seg, det samme gjelder det når snø eller is i viker.

Man bør sette ut lokkefugl kvelden før, eller rett føre det lysner. For morgentrekket begynner i skumringen og kan vare til klokken 10-12. Så det gjelder å sitte klar ide det lysner.

Kveldstrekket begynner ofte fra rundt 4-5 og holder på til det blir mørkt.

Finn ut hvor du kan jakte. Gjør deg kjent med plasser hvor fuglene kan være. Kamuflasje, lokkefugl, bevegelser. Tenk sikkerhet. Vit hva du skyter på. Apporterende bikkje er gull. Jakt humant og behandle alt felt vilt med respekt. Skitt jakt!

– Daniel Vikersveen Thorsen

Sjekk gjerne ut Daniel sin YouTube Kanal  

ANBEFALT FOR DEG