onsdag, juni 12, 2024

Bjørn skutt i Storelvdal

Bjørn på over 100 kilo skutt i Stor-Elvdal. Foto: Skadefellingslaget

I dag tidlig ble det skutt en bjørn i Stor-Elvdal. Skadefellingsleder Tord Strand forteller at hurtig tillatelse fra Statsforvalter, gode hunder og rutinerte jegere, er årsaken til at de lykkes.

Det var torsdag morgen det ble sendt inn bilder av sauekadaver til Statsforvalteren. Kort tid etter ble det utstedt fellingstillatelse på bjørnen.

Leder for skadefellingslaget forteller at de dro ut med 7 ekvipasjer for å lete etter bjørnen.

-Dette er hunder av rasene Norsk elghund grå og Jämthund, som er spesialtrent på bjørn, forteller Tord til Jegeravisen.

Disse hundene går kun på bjørn, og de har alle gjennomført avesjonstrening mot sau. På denne måten er man trygg på at når de først finner et spor, er det bjørn de går etter, og ikke noe annet.  

Natt til i dag, ble det ved tre-tiden funnet ferske spor. En ekvipasje med elghund fulgte sporet en stund, før hunden ble sluppet løs. Da fikk de en sporadisk los igjennom flere timer, før bjørnen ble skutt på en post klokken syv på morgenen.

Bjørnen kom på post, og ble skutt på 15 meters hold. Dyret hadde en vekt på 112 kilo, og en har en antatt alder på 4 år.

-Vi må berømme Statsforvalteren som med sitt hurtige vedtak, kanskje var det som ga dette hurtige resultatet, sier Tord.

Jegeravisen har en annen teori om hvorfor de lykkes; Vi tror at det i dette laget, som i mange andre lag av samme type, er mange dedikerte jegere, som bruker mye av sin fritid for å bidra i nettopp slike samfunnsnyttige tiltak.

Det ligger masse trening bak den enkelte hund. De sporer bjørn så ofte de har mulighet, de får ofte dispensasjon fra Statsforvalteren for å slippe hundene i båndtvangstiden, og så jakter hele laget mye under bjørnejakten i Sverige.

Det er ingen tvil om at dette er tiltak som virker. I dag har det vært kadaverhund i området, og det er funnet en rekke nye sauekadaver.

Da krysser vi fingrene for at det blir mindre tap på grunn av rovvilt i tiden som kommer.

ANBEFALT FOR DEG

Relevant

- Advertisement -

Siste artikkler