torsdag, april 18, 2024

Det skytes hele året

5000 av oss har akkurat lagt bak oss et av årets store begivenheter; Landsskytterstevnet i Stjørdal.

Bilde av Anita Lundby

Landsskytterstevnet, et av Norges største idrettsarrangementer med «kongelaget», «prinsessefinalen», cowboyskytingen» m.m. Et mesterskap hvor det skytes skudd gjennom ei hel uke av unge rekrutter på 11 år og helt opp til 80 års alderen. Men hva har det med jakt å gjøre?

Skrevet av: Anita Lundby

Mange av oss skytterne i Det Frivillige Skyttervesen (DFS) er også jegere. Jeg er selv både elgjeger og aktiv skytter i klasse 5. Mye av skytetreningene jeg har hatt opp gjennom årene har jeg også kunne brukt i jaktsituasjoner i skogen.

Skytesporten er en av verdens mest tekniske idretter. Du har blant annet mentale basisteknikker, pressavtrekket, stillinger, vinkler, indre dialog m.m. Nå sier ikke jeg at man skal se på jakta som en idrett, men at man kan dra nytte av enkelte ferdigheter også i jaktsituasjon.

Mange av oss har vel kjent med at pulsen øker når du hører en kvist knekke i skogen, eller spenningen som stiger da naboposten forteller over radioen at «nå kommer det dyr mot deg». Denne spenningen kjenner man også til på skytebanen da poengsummene på skjermen viser høye verdier og du utfører mye bra teknisk på standplass. Spenningen i skogen og på skytterbanen kan reguleres ved å puste med magen. Som de fleste veit og har erfart, er det lettere å gjennomføre et godt skudd med lav puls. Vi jegere reagerer selvfølgelig forskjellig ved ulike situasjoner, men jeg får fortsatt adrenalin i blodbanen da jeg veit det er dyr i nærheten, selv etter «7 års erfaring» med våpen til skogs.

Med 7000 – 10 000 skudd i året har jeg mer skyteerfaring enn de fleste jegere. Et godt avtrekk i skogen er viktig – pressavtrekk med etterhold. Mange har en tendens til å «nappe» skuddet, og har du en urolig kropp i tillegg, kan det påvirke kulebanen mer enn forventet. På treninger kan det også være lurt å ligge 1-2 sek på kinnstykket før du kikker på anvisningen på skjermen.

Være kald. Det har vært mye skadeskytinger og feilskytinger opp gjennom årene fordi mange av oss ikke klarer å «være kalde nok». Ta deg tid til å sikte. Bedømme situasjonen. Se hva slags dyr som har kommet på posten din. Gjennomføre et godt skudd. Alle veit jo at man aldri skal angre på et avfyrt skudd? Det ligger mer prestisje bak et skudd som ikke er avfyrt fordi situasjonen ble evaluert til at man ikke burde skyte. I skytesporten må man også «være kald». Skyte på rund blink, ikke rundt den.

Sikkerhet og våpen er viktig. Dette er strengt – både på skytterbanen og på jakt. På treninger og stevner er det visitasjon av våpen og magasiner hver eneste gang før man forlater standplass. Sluttstykket skal heller ikke fraktes sammen med våpen – det skal være adskilt. Like viktig er i jaktsituasjoner også, men jeg har opplevd at noen jegere ikke er like rutinert på dette området her. Husk å tømme magasin og bære våpen med pipa opp.

Jakt er gøy. Jakt er spennende. Sosialt. Lærerrikt. Og bruker man ekstra tid på skytterbanen i forkant av jakta – skyte litt mer enn de 30 obligatoriske skuddene, tror jeg at vi kan få flere dyktige jegere til høstens høydepunkter.

Skitt jakt alle jegere!

Anita Lundby, 22 år
Elgjeger og aktiv skytter

ANBEFALT FOR DEG

Daniel Tilrem
Daniel Tilremhttp://www.jegeravisen.no
Født tidlig på 90 tallet nærmere 91. Begynte å fiske alt når jeg var noen mnd gammel. Da hang jeg på ryggen til far i en bæremeis. Som årene gikk, så ble det bare mer og mer fiske. Når jeg ble eldre ble jeg også introdusert for jakt. Med en ivrig familie har man lite valg. Var vel 3 år gammel da jeg fikk min første blå lekehagle som jeg brukte på andejakt med pappa.

Relevant

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

- Advertisement -

Siste artikkler