I november påviste Veterinærinstituttet det aller første tilfellet av høypatogen fugleinfluensa (HPAI) i Norge noensinne. Siden starten av dette utbruddet høsten 2020 har Veterinærinstituttet påvist totalt 29 tilfeller av HPAI her til lands.
Nyhet – Veterinærinstituttet
De første tilfellene i Norge ble påvist i Rogaland, og deretter også fra Vestland fylke og i Agder. Det siste påviste tilfellet ble gjort på en kanadagås funnet på et jorde i Sarpsborg kommune i Viken fylke.
Dette er den første påvisningen av HPAI på Østlandet. Det er mange kommersielle høns- og kalkunbesetninger i områdene langs Oslofjorden. Det er viktig at befolkningen i området rapporterer om syk eller død fugl til Mattilsynet, og at de ikke berører fuglene.
I Europa har det de siste ukene blitt påvist stadig flere tilfeller av HPAI, både fra ville fugler og fra fjørfebesetninger. Vårtrekket av villfugl er godt i gang, og en god del grågås og kanadagås har ankommet Norge.
Viktig med godt smittevern
Gode smittevernsrutiner i fjørfebesetninger er viktig for å forebygge eventuell smitteoverføring av høypatogen fugleinfluensa fra villfugl til fjørfe.
Veterinærinstituttet oppfordrer dyreeiere til å følge ekstra godt med slik at en eventuell smitteintroduksjon til fjørfe blir oppdaget tidlig. På den måten kan smitte til andre besetninger kan forhindres. Produksjonsforhold som dødelighet, sykdom og vann- og fôrforbruk er viktig å fange opp tidlig i fjørfebesetninger.
Folkehelseinstituttet har vurdert risikoen for smitte til mennesker med høypatogen fugleinfluensa A (H5N8) som svært lav. Personer som håndterer mistenkte eller bekreftede tilfeller av HPAI bør imidlertid bruke beskyttelsesutstyr for å forebygge en eventuell smitte til mennesker.
Stor dødelighet blant vannfugl
Vårtrekket av gjess til Nordland og Troms forventes å øke gradvis i april måned. I år sammenfaller starten av april med påsken. For å beskytte fugler holdt i fangenskap og fjørfe mot smitte fra trekkfugl anbefaler Veterinærinstituttet derfor Mattilsynet å utvide portforbudet til også å omfatte Norland og Troms i forkant av påsken 2021.
Utbruddet i Europa har vist at det har vært en stor dødelighet blant mange ulike arter av vannfugler. Når trekkfuglene kommer er det viktig å følge med på sykdom og dødelighet blant ville fugler. Spesielt gjelder dette i områder med innsjø og kystlinje og nærhet til omliggende fjørfeproduksjon.
Se mer info og spørsmål og svar om fugleinfluensa fra Mattilsynet.
Mer informasjon fra Folkehelseinstituttet om påvising av fugleinfluensa hos mennesker i Russland.