Foto: Bjarne Korsgård

Det er kjent at det på Svalbard finnes flere arter det går an å jakte på, men det å dra ut til dette fantastiske øyriket, er vel kanskje ikke så vanlig for oss nordmenn.

En flott jakttur i et fantastisk landskap. Kort sagt en stor opplevelse.

Bjarne Korsgård

Svalbard har både rein, rype og gås som det er tillatt å jakte på. Når det gjelder rypejakt, selges det jakt til mellom 250 til 300 jegere årlig. Det ble i 2019 skutt i underkant av 1000 ryper.

Bjarne Korsgård fra Bodø, har nettopp vært oppe på Svalbard for å prøve seg på rypejakt.

-Min bestefar bodde på Svalbard i tre år på 1920-tallet, da han jobbet i kullgruvene. Han fortalte mange historier om jakt på ryper, kortnebbgås og rein. Derfor har jeg alltid hatt lyst til å jakte på Svalbard, forteller Korsgård til Jegeravisen.

Ønsker du å jakte på Svalbard, er kravene de samme som på fastlandet. Du må kun være registrert i jegerregisteret(det er ikke jegeravgift på Svalbard) og jaktkort må være på plass. Du kan også i dette området kjøpe jaktkort på Inatur.

Les også: Støkkjakt på rype eller noe litt smartere

Det er baglimit på rypa. Er du tilreisende, kan du kun skyte 5 ryper på en sesong. De som bor der, kan derimot skyte 10 hver dag. Vil du jakte kortnebbgås, er det fri avskytning på disse. Rein er det kun de fastboende som kan skyte.

Rypene på Svalbard er ikke så redd for mennesker. Du kommer ofte inn på 20 meters hold, før de begynner å løpe eller flyr av gårde. Er du i nærheten av Longyearbyen, kan du oppleve at rypene er vant med mennesker, og på grunn av dette nesten er helt tamme.

Rypa på Svalbard, er betraktelig større en de rypene vi har på fastlandet.

Rypene sitter vanligvis høyt, og oppe i fjellene. Størrelsen på disse rypene er mye større, enn ryper her på fastlandet. De er nesten dobbelt så store som en fjellrype, og en tredjedel så stor som en lirype.  

-Jeg er heldig som har en slektning der oppe, som inviterte meg på rypejakt tidlig i oktober. Han er meget godt kjent, og har båt og hytte. Det gjør logistikken mye enklere, enn om man skal leie og gå uten kjentmann.

-Vi var på jakt en langhelg. Vi dro ut fra Longyearbyen torsdag, med båt til Vindodden i Sassenfjorden, hvor hytta var, forteller Korsgård. 

Korsgård forteller også at de store, hvite rypene enkelt kunne observeres de dagene de ikke hadde noen snø på bakken.

Før snøen kom, kunne man se flokkene på lang avstand. Foto: Bjarne Korsgård

De var innom steder som Ledalen, Fredheim (hovedhytta til Hilmar Nøis), Kapp Schoultz, Flowerdalen, Marmierfjellet og Fjordnibba.

– Fjordnibba, et veldig flott fjell med fantastisk utsikt mot Sassendalen og Nøisdalen på en side, og Tempefjorden med Tempelfjellet på den andre siden.

Det ble observert og skutt fugl alle dagene. Noe verre ble det etter at snøen kom, for det kan være utfordrende med ryper som ikke vises i terrenget, og som ikke rører på seg før du er innenfor 20 meter.

Mange kan kanskje være skeptisk til å jakte i områder der det er mye isbjørn. For selv om man selv går med våpen, kan det føles spennende nok med en isbjørn som jakter i samme område der du selv jakter. Isbjørnen holder seg normalt mest på østsiden av Svalbard. Der er det mer is, som gjør det enklere for bjørnen å skaffe seg mat.

-Vi så kun en binne med en unge, og det på veldig langt hold. Revolvere og slugs til haglene, var det vi hadde med for å forsvare oss mot bjørnen, forteller Korsgård.

-Det beste man gjør for å sikre seg, er å være veldig årvåken, og å bruke kikkert ofte. Skulle man se isbjørn, skal man avbryte jakt, og komme seg ned til hytte eller båt, avslutter Korsgård.

Du finner mer om jakt på sysselmannens nettsider: https://www.sysselmannen.no/jakt-fangst-og-fiske/generelle-krav/ .

Korsgård anbefaler å bruke kart fra Norsk polarinstitutt: https://toposvalbard.npolar.no

ANBEFALT FOR DEG