søndag, juli 14, 2024

Er Jon Olas gullelg sesongens største?

Det har også denne høsten blitt skutt mye stor elg her i landet. Jegeravisen har her den glede å presentere både historien bak og bilder av gullelgen som ble skutt av Jon Ola Vermundsdammen.

Jeg måtte sette meg ned noen minutter, om jeg var svimmel eller hva det var vet jeg ikke, men detTE var veldig stort.

Jon Ola Vermundsdammen

Jon Ola Vermundsdammen er en kar på knappe 20 år, som forteller Jegeravisen at han har vært med på jakt siden han knapt kunne gå. Første gangen med rifle på elgjakt var kun for 4 år siden, året han fylte 16 år. Dette er en jakt han setter meget høyt.

Når du vet at du skal bruke masse tid i skogen på elgjakt, er det vel helt naturlig at man går til innkjøp av egen elghund. Kajsa som fortsatt bare er en unghund, brukes som løshund under elgjakta.

På laget som består av 5 jegere, der 4 av de tilhører familien, er det Jon Ola som er jaktleder. Dette er en jobb han overtok, da hans far gikk bort sist høst.

– Min far hadde en rifle med 338 Winchester Magnum, dette var et våpen jeg arvet da han gikk bort. Jeg bruker også ammunisjonen han har ladet til denne riflen. Dette forteller Jon Ola til Jegeravisen.

De startet jakten lørdag den 26 september, en dag med skikkelig grisevær. Skikkelige jegere bryr seg lite om været, så det dårlige været ble ingen hindring for dette jaktlaget.

Planen for den første økten var å etablere en postrekke, og starte fra motsatt retning med hunden Kajsa som løshund. Under trening tidligere på høsten, har hunden fungert godt. Derfor var det en motivert Jon Ola som begynte å gå mot postrekken.

Kajsa finner raskt et spor som går i retning av postrekken, og følger dette. Jon Ola følger forsiktig etter hunden, i tilfelle en elg skulle vrenge og komme i retur i drevet. Kasja gjør nettopp det, hun løper plutselig i retning der de startet drevet.

– For meg er det nå ikke langt frem til postene, så jeg valgte å gå det siste stykket, for å få avsluttet drevet.

Han følger litt for mye med på GPSèn, litt for å se hva Kajsa gjør, men også for å kunne rapportere hvor han er i forhold til postrekken. Han varsler sin bror at han nå er 200 meter unna, og at han nærmer seg.

Les også:  Anette Dahl skjøt gullfuglen!

 – I det jeg snakker på radioen, reiser det seg en elg i kanten av et hogstfelt. Jeg roper «elg-elg» litt småstressa på radioen, og kaster GPS og får riflen opp i stilling. Forteller Jon Ola til Jegeravisen.

 Laget hadde en okse og en kalv på kvoten. Jon Ola ser ikke annet enn at det var gevir på dyret, så han valgte derfor å skyte. Avstanden var knappe 80 meter, så skuddet var forholdsvis enkelt. Vi vet alle som har jaktet en del, at enkle skudd, ofte blir vanskelig når spenningen stiger.

 – Etter at jeg sendte en 250 grains Barnes TTSX i dyret, og det uten skuddreaksjon, fikk jeg anlegg mot ei furu før jeg fikk skutt et oppfølgingsskudd. Nå hadde jeg sett krona på dette voldsomt store dyret, og det resulterte i en utrolig hurtig puls.

 Etter skudd nummer to, blir elgen stående helt i ro. Jon Ola vurderte et fangskudd i nakken, men fikk ikke tenkt ferdig tanken før oksen falt bakover, og ble liggende.

Jon Ola tok frem radioen og meldte at en styggelig stor okse lå i bakken. Det kom ingen umiddelbare reaksjoner fra de andre på laget, noe som kanskje har med at denne type melding har kommet tidligere som en ren spøk.

 Han går nå frem til elgen, og begynner å telle tagger. Han kommer selv bare til 18. Ikke for at han ikke kunne telle lengre, men mer for at han nå var så oppspilt at han knapt nok viste hvor han var.

 – Broderen, som ikke satt så langt unna, kommer for å gratulere. Han telte hele 20 tagger, forteller en overlykkelig Jon Ola Vermundsdammen.

 Han måtte sette seg ned i noen minutter, for det ble litt for mye. Ikke bare hadde han skutt en av de største elgene som er skutt på dette laget, men den hadde blitt skutt med Jon Olas avdøde fars rifle og selvladete ammunisjon.

– Det ble både tårer og klemmer, da resten av jaktlaget etter hvert kom med 4hjulingen og vi skulle dra den ut av skogen.

På dette laget har de sett store okser, men ingen så stor som denne. Det gjorde hendelsen enda mer spesiell.

Les også: Storelg skutt på Finnskogen

 Store dyr kan være vanskelig å frakte, slik ble det også med denne elgen. Men etter noen timer med arbeid, var elgen flådd og det var på tide å feire fangsten. I dette laget betyr dette samling i koia, med god mat og gode jakthistorier.

Elgen hadde en slaktevekt på 245 kilo, og et gevir på 20 tagger, med en bredde på 119 centimeter. Trofeet ble kokt og montert på plate av Jon Olas dyktige jaktkamerat, Lars Kristian Kjellgren. Trofedommer Lars Fallbakken fikk bedømt elgen til 305,29 poeng, som gir gullmedalje.

Foto:privat

Dette gav ikke Jon Ola noen demper på jaktlysten, så det er vel ingen tvil i at det blir flere turer etter elgen i årene som kommer.

Jegeravisen gratulerer med gullelgen.

ANBEFALT FOR DEG

Relevant

1 kommentar

  1. Det ble skutt en med 22 tagger og tørr slaktevekt på 310 her på Vega i år, så den der er nok ikke den største i år nei.

Legg inn en kommentar

- Advertisement -

Siste artikkler