onsdag, juni 12, 2024

Fortsetter med restriksjoner pga fugleinfluensa

Pressemelding fra  Mattilsynet 

Det er fremdeles en risiko for spredning av fugleinfluensa i Norge. Derfor forlenger Mattilsynet tiltakene inntil videre for å forebygge spredning av smitte. Fjørfe må fremdeles holdes inne, og det er forbudt å jakte enkelte fugler i alle fylker sør for Nordland

Fugleinfluensaen som er funnet er først og fremst en risiko for fugler, og ikke for mennesker. Risikoen for smitte til mennesker vurderes av Folkehelseinstituttet som svært lav.

Vi forstår at tiltakene er ganske inngripende, men det er fremdeles en risiko for at smitten skal spre seg. Dette skyldes blant annet mer inngående informasjon fra Veterinærinstituttet og Norsk Institutt for naturforskning om trekk av spesielt måker som går mellom Norge og land sør for oss i milde vinterperioder. Derfor har vi vurdert det slik at vi beholder disse begrensingene inntil videre for å forebygge smittespredning til kommersielle fjørfehold. Vi oppfordrer også folk som ferdes langs sjø og vann og våtmarksområder om å si fra dersom de finner sjuke eller døde fugler av disse artene:

  • andefugler (ender, gjess og svaner)
  • måkefugler
  • vadere
  • rovfugler (spesielt ørn og musvåk)
  • åtseletere (kråke og ravn)

Dette gjelder spesielt i områder som fungerer som rasteplasser for trekkfugler, sier Ole Herman Tronerud, seksjonssjef dyrehelse i Mattilsynet.

-Vi vet at mange har vært veldig flinke til å overholde smittevernregler for fjørfe de siste ukene, det er vi veldig takknemlige for. Vi håper å kunne oppheve restriksjonene så raskt som mulig, men ber alle om å fortsette å være påpasselige med smittevernet inntil videre. Dette er spesielt viktig for de som driver med kommersiell fjørfeproduksjon, sier Tronerud.

Det er viktig at alle følger med på Mattilsynets nettsider, hvor det fortløpende blir lagt ut informasjon om status

ANBEFALT FOR DEG

Relevant

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

- Advertisement -

Siste artikkler