onsdag, november 29, 2023

Genetisk ulvespagat – Kronikk av Jegernes Interesseorganisasjon

Skrevet av: Trond Lividen – Hentet fra Jegernes Interesseorganisasjon 

 

Elvestuen vil at man før skadefelling innhenter DNA for å fastslå om skadevolder er ett genetisk viktig individ som enten har vandret inn fra den finsk-russiske bestanden, eller er direkte avkom av en slik immigrant. Ministeren vet at slike prøver tar det ofte tid å få svar på fra Rovdata/NINA. I mellomtiden kan skadevolder fortsette med å påføre beitenæringen store tap slik som sist sommer på Hadeland og tidligere år i Spekedalen, Valdres og Skåbu.

Jegernes Interesseorganisasjon mener at tiden er mer enn moden for å la andre institutter enn Norsk Institutt for Naturforskning (NINA) få oppdraget med å følge opp og identifisere DNA fra rovvilt i Norge. Miljøet som forsker på rovvilt og samfunn i NINA har så mange hatter og dobbeltroller at tilliten til at man objektivt og åpent behandler og gjennomfører forskning på rovvilt er i mange grupper tynnslitt. Rovdata bør legges innunder Miljødirektoratet som har en myndighetsrolle og ikke tilknyttet «rewildingmiljøer» som opptrer utenom statlig kontroll. DNA fra rovvilt skal selvfølgelig være åpent tilgjengelig for forskning utenom det snevre miljøet i NINA og være statens eiendom. Ved å la andre miljøer og institutter konkurrere om å levere laboratorietjenester tilknyttet genetiske prøver og forskning kan man spare tid og få en mer åpen forskning med tillit.

Så hva om det skulle fastslås at en skadevolder er genetisk viktig? Ministeren ser flytting som ett godt alternativ til felling. Hvordan Elvestuen mener dette skal foregå er ganske så uklart. Når man selv med de store ressursene som ble satt inn for å felle ett individ på Hadelandsåsen i fjor brukte uker før de fikk felt skadevolder med rifle samt at helikopter sjelden er ett effektivt hjelpemiddel for felling og bedøving på barmark, kan man spørre seg om ministerens forståelse for at det å sette en bedøvelsespil i en ulv i fullt sprang fra en ulvepost er en komplett umulighet.

Ser ikke ministeren at det å foreslå noe som er praktisk umulig å gjennomføre er ganske så respektløst ovenfor seriøse skadefellingslag, SNO personell og rammede beitebrukere?

Eller er dette en umulig ulvespagat som må til for å blidgjøre WWF som nylig tapte rettsaken de anla mot Staten for å stanse uttak av ulv ved lisensjakt?

Hvis ikke Klima- og miljøministeren i høst sørger for at rovviltnemdene gjennomfører Stortingets vedtatte politikk. Hvordan vil da Stortinget reagere? Mulig ministeren har gått ned i en spagat han ikke kommer opp av ved egen hjelp. Da bør den lovgivende forsamling hjelpe ham opp og på rett vei.

Trond Livden

Leder – Jegernes Interesseorganissasjon

ANBEFALT FOR DEG

Relevant

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

- Advertisement -

Siste artikkler