mandag, mai 20, 2024

Grunneierstyrt forvaltning bidrar til mer effektiv villsvinjakt

Landbruks- og matminister Olaug Bollestad på grunneierbesøk ved Kornsjø i Halden kommune. Foto: Landbruks- og matdepartementet

Et utstrakt samarbeid mellom grunneierne og jegere er avgjørende for å nå regjeringens mål om færrest mulig villsvin i Norge, spredt utover et minst mulig område. Derfor er det bevilget to millioner for å sikre videreføring av prosjektet Grunneierbasert tiltaksplan for kontroll av villsvin i Norge i 2021.

Landbruks- og matdepartementet – 28 april 2021

Villsvin er en uønsket art i Norge som formerer seg raskt. I Handlingsplan mot villsvin 2020 – 2024, som Miljødirektoratet og Mattilsynet la fram november 2019, utpekes grunneierne og lokale jegere som viktigste tiltak for bestandsreduksjon.

Prosjektet Grunneierbasert tiltaksplan for kontroll av villsvin i Norge i regi av Norges Bondelag, Glommen-Mjøsen Skog SA, NORSKOG og Utmarksavdelingen AS, samt Viken Skog SA fra 2021, er en oppfølging av handlingsplanen. Prosjektet finansieres i stor grad av midler over jordbruksavtalen.

− Villsvin er en fremmed og uønsket art vi ikke ønsker å ha i Norge. Derfor er det viktig at grunneierne i Norge står samlet om en felles handlingsplan mot villsvin. Det er bekymringsfullt at villsvin har blitt observert stadig lenger nordover og vestover i Norge, sier landbruks- og matminister Olaug Bollestad (KrF).

− I grunneierprosjektet gjør grunneiere en særdeles viktig jobb der de også involverer jegere til en felles front mot villsvin for å oppnå målet vårt om færrest mulig villsvin på et minst mulig område. Dette er et arbeid jeg mener det står respekt av og som grunneierne fortjener ros for, sier statsråd Bollestad.

Lovforslag om utvidet bruk av lys og nattoptikk under villsvinjakt

Våren 2020 fikk villsvinjegere mulighet til å ta i bruk kunstig lys under jakt. Det gjelder både ved ettersøk og åtejakt på villsvin. Ved åtejakt, må lyset imidlertid være fastmontert, altså ikke i bevegelse under jakta.

Nylig fremmet Regjeringen et lovforslag om utvidet bruk av kunstig lys ved jakt på villsvin og ved ettersøk av villsvin. Les mer om dette på regjeringen.no.

Mer informasjon om grunneierprosjektet:

ANBEFALT FOR DEG

Relevant

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

- Advertisement -

Siste artikkler