onsdag, november 29, 2023

Jakt som en viktig del av barneoppdragelsen

I den siste tiden har det blitt et større fokus på at barn og jakt ikke hører sammen. Barn skal ikke tvinges ut i skogen for å se dyr dø eller lide.

Tekst og foto: Tommy Nielsen

Fra våre barn har klart å sitte i en bæremeis, har vi tatt de med ut på jakt, fiske og trening av hund. De har egentlig fått være med på det meste av det naturen har å by på.

Gjennom oppveksten har våre barn hatt stor glede av naturen, og kanskje spesielt jakta, hvor de har blitt inkludert på samme måte som en vanlig jeger, selvsagt da utenom det å skyte viltet.

Barna deltar på alt rundt jakten, både før og etter. De er med gjennom hele året, slik at de har fått stor kunnskap om hele prosessen, fra forvaltning til middag på bordet.

Tilbakemeldingene vi får fra lærere og foreldre, er at de tar av seg hatten for kunnskapen våre barn har fått om det å være ute i skogen. På tur med skolen eller barnehagen, går mange av barnas venner og snakker om telefoner eller dataspill. Det blir slutt på dette når William på 9 år fisker opp et gresstrå fra veikanten, for så å lokke inn en rådyrbukk foran hele klassen. Slike opplevelser gir både barna og lærerne en fantastisk opplevelse, som de gjerne vil ha mer av, da spenningen blir fryktelig stor.

Noen velger å putte digitale ting inn i livet til sine barn. Vi valgte å gi dem naturen. Ingen av våre barn blir tvunget med på jakt, de står alltid selv klar, og gleder seg til å være med på den spennende og fantastiske opplevelsen jakt kan være.

Når du er 9 år gammel, og blir med inn på en stålos, gir det et kick og en enorm opplevelse. Våre barn har vært med på både elg- og rådyrjakt.

Ingen av våre barn blir tvunget til dette. Jeg mener bestemt at ingen har vondt av å se at vi høster av naturens goder. Vi har lett for å se det negative i kombinasjonen barn, våpen og jakt, og glemmer ofte å tenke på hvilken kunnskap og opplevelser vi gir barn som får oppleve jakt.

Dette ser jeg dessverre at de som ikke driver med jakt, har vanskelig å forstå.

Barn og jakt er tradisjoner, vennskap og fantastiske opplevelser, som ofte gir familien minner som varer hele livet.

ANBEFALT FOR DEG

Relevant

- Advertisement -

Siste artikkler