Samboerparet Rune Thoresen og Bjørg Lillevik Thoresen fra Vuku i Trøndelag har skutt 100 rev til sammen denne sesongen. Fra stuevinduet titter både Bjørg og Rune daglig ned med kikkert på åteplassen sin, som ligger over en liten elv på nedsiden av huset deres. De venter spent på når neste rev skal ta turen, så de kan komme seg ut og jakte på den.

Når vi ringer Rune for å ta en prat, virker det som vi forstyrrer litt. Men Rune tar seg likevel tiden til å slå av en prat med oss før de skal ut en tur, så når du leser dette her de nok passert 100 rever. For Rune vet hvert fall om tre rever som fortsatt befinner seg rundt de tre åteplassene han bruker aktivt.

Når vi spør om Rune Jakter hver dag, så får vi som svar at ”Om jeg sier nei, nå så juger jeg” Videre forteller han at han som regel jakter 6 dager i uka, men fredagene prøver han å ta fri. Når man har muligheten til det, så må man bare benytte sjansen.

Rune forteller at han fortsatt får samme kick som da han fikk skutt sin første rev julen 2012. Siden den gang kan han føre opp 181 rever på sin liste, mens kona Bjørg, som startet med revejakt i år, alt har skutt 30 stykker denne sesongen. På debut-kvelden hennes ble det til og med en dublé.  Men det er nok fortsatt mye arbeid igjen før hun tar igjen rekorden til Rune, som har rekord på hele 4 rev på en kveld.

Rune har selv skutt 70 rever denne sesongen, noe som har resultert i at de tilsammen har et antall på 100 rev denne sesongen, noe som er helt fantastisk. I fjor hadde han 49 stykker, så det er en dobling han har fått til med kona i år. ”Det har vært helt eventyrlig” forteller Rune til oss på telefon.

Foto Privat

Det kan vi virkelig forstå når man kommer opp i en slikt antall.

53 av revene har de skutt på åteplassen nedenfor vinduet. Nå har Bjørg blitt så ivrig at hun driver å titter ned på den åteplassen med kikkert.

De lokale i bygda er sjokkert over at det er så mye rev i kommunen. For de ser ingen, noe Rune ikke synes er så rart. Reven er sky mennesker, og er som regel ute om kvelden og natten, noe ikke resten av befolkningen i bygda er – forteller Rune.

Hvordan forberedelser må man gjøre for å greie å skyte så mange rever? 

  • Tålmodighet er veldig viktig, selv om jeg ikke har det. Når jeg er med kona i butikken så eier jeg ikke noe tålmodighet. Men når det kommer til revejakt så blir det helt noe annet. Her må man ikke gi opp selv om du sitter 1-3 kvelder uten å få skutt noe.

Det er også en fordel at man liker å sitte ute i mørket, man tror det kan bli kjedelig å sitte der i mørket men her kan man høre på ugler, hjort og annet hvilt. I tillegg kan du få oppleve en fantastisk himmel. Vi som bor får jo se alt fra stjerneskudd til nordlyset.  Også forer jeg hele året på flere av plassene, så reven vet det her mat der. Det går med noen tonn fòr løpet av året, men det blir rev av det. Men jeg går også på åteplassene helst hver dag, så reven blir vandt med menneskelukt. Jeg legger stor merke til forskjell på ene åteplassen som er oppe ved fjellet og de som er nede ved mer bebyggelse. Oppe i fjellet er reven veldig var, men her nede så skal det mer til for å skremme den.

  • Jeg gravet som regel åta ned, så ikke fugl skal ta den. Men når jeg setter meg så kaster jeg gjerne ut litt strø-åte. Da kan godt reven være på plass før jeg får satt meg.

Du nevner flere tonn med åte. Hvor får du tak i alt dette?

  • Får en del av den lokale matvare butikken, og får en del av de lokale. Gjerne mat som har gått ut på dato. I tillegg får jeg vilt som har blitt påkjørt. Jeg tror jeg har fått 5-6 elger til nå.

Revejakt har totalt sett blitt en mindre populær gren innenfor jakt. Det norske folk har hatt lange tradisjoner rundt jakt på rev, men denne tradisjonen er i ferd med å dø ut. De som kunne kunsten av å fange rev dør, og den yngre generasjon har ikke like lett for å sette seg inn i jaktformen. Det er for mange derfor en gladnyhet at noen tar vare på tradisjonene. Du kan lese mer om revejakt på NJFFs hefte om rev. 

Meningene rundt revejakt er delte, men det er ingen tvil om at rev i Norge lever godt. Dyrene er flinke til å tilpasse seg mennesker, og har på denne måten funnet måter på å få mer enn nok mat. Dette resulterer så klart også i en økt reve-bestand, noe som gir negativ effekt på småfuglbestanden i Norge. I 2010 ble det for eksempel skutt over 18 000 rødrever.

ANBEFALT FOR DEG