onsdag, juni 12, 2024

Rypejakten er snart over, nå kommer rypeakevitten

Kyrre Kraft(Rype),Tore Allan Grønning(HV-12), Olav Moe(Snåsa historielag), Kristian Nastad(OSS Gjevsjøen), Svein Berjord og Ordfører Arnet Einar Berdal.

Gjefsjøen Fjellgård og Inderøy Brenneri lanserer «Gjefsjøakevitt – Operasjon Rype 1945»

I de siste krigsmånedene i 1945 var Gjefsjøen fjellgård i en sentral plass i forbindelse med sabotasjeoperasjon Rype. Sabotørene hadde sin base på fjellgården. Operasjon Rypes mål var å sabotere jernbanen for å forsinke de tyske troppenes tilbaketrekning. Operasjonen ble ledet av major William Colby som senere ble sjef for CIA og Operasjon Rype er viktig for det norsk-amerikanske militærsamarbeidet. Heimevernets Innsatsstyrke Rype har tatt navn etter operasjonen.

På Gjefsjøen fjellgård pågår nå et omfattende prosjekt for å restaurere bygningen som var hovedkvarter for Operasjon Rype. Planlagt ferdigstillelse og åpning er 3. september 2021. Heimevernet feirer i tillegg 75 år i 2021.

I anledning restaureringsprosjektet lanserer Gjefsjøen Fjellgård og Inderøy Brenneri nå “Gjefsjøakevitt – Operasjon Rype 1945”. Akevitten er destillert på Inderøy Brenneri og basert på råvarer fra historisk grunn på Gjefsjøen fjellgård, utvalgt og sanket i samarbeid med Jim-Andre Stene og Trøndelag Sankeri. Etikett, design og grafisk arbeid av kunstner Heidi Holje. Fagkunnskap, engasjement og oppskrifter barskolen.no – Gunnar Hugås. Initiativtaker til akevitten er Lars Bugge Aarset.

Akevitten blir tilgjengelig både på bestillingsutvalget og enkelte av Vinmonopolets utsalg fra fredag 5. mars.

Følg også prosjektet OSSgjefsjøen på Facebook 

ANBEFALT FOR DEG

Relevant

- Advertisement -

Siste artikkler