Gjefsjøen Fjellgård og Inderøy Brenneri lanserer «Gjefsjøakevitt – Operasjon Rype 1945»
I de siste krigsmånedene i 1945 var Gjefsjøen fjellgård i en sentral plass i forbindelse med sabotasjeoperasjon Rype. Sabotørene hadde sin base på fjellgården. Operasjon Rypes mål var å sabotere jernbanen for å forsinke de tyske troppenes tilbaketrekning. Operasjonen ble ledet av major William Colby som senere ble sjef for CIA og Operasjon Rype er viktig for det norsk-amerikanske militærsamarbeidet. Heimevernets Innsatsstyrke Rype har tatt navn etter operasjonen.
På Gjefsjøen fjellgård pågår nå et omfattende prosjekt for å restaurere bygningen som var hovedkvarter for Operasjon Rype. Planlagt ferdigstillelse og åpning er 3. september 2021. Heimevernet feirer i tillegg 75 år i 2021.
I anledning restaureringsprosjektet lanserer Gjefsjøen Fjellgård og Inderøy Brenneri nå “Gjefsjøakevitt – Operasjon Rype 1945”. Akevitten er destillert på Inderøy Brenneri og basert på råvarer fra historisk grunn på Gjefsjøen fjellgård, utvalgt og sanket i samarbeid med Jim-Andre Stene og Trøndelag Sankeri. Etikett, design og grafisk arbeid av kunstner Heidi Holje. Fagkunnskap, engasjement og oppskrifter barskolen.no – Gunnar Hugås. Initiativtaker til akevitten er Lars Bugge Aarset.
Akevitten blir tilgjengelig både på bestillingsutvalget og enkelte av Vinmonopolets utsalg fra fredag 5. mars.
Følg også prosjektet OSSgjefsjøen på Facebook