torsdag, september 21, 2023

TEST av Garmin Alpha 10

Foto: Garmin

Når Garmin lanserte Alpha 200i, må vi innrømme at vi tenkte: å komme med en ny enhet etter dette, vil være som å hoppe etter Wirkola. Det vil ta lang tid før de kan levere en GPS som vil være interessant nå! Dette har de i aller høyeste grad klart.

Alpha 10 er Garmins minste og letteste enhet for hundesporing og trening på markedet, den veier kun 160 gram. Enheten kan benyttes frittstående, i kombinasjon med en kompatibel smarttelefon eller pares med andre Garmin enheter som Alpha 100 og 200i, samt klokkene Instinct®, fenix® eller tactix®-serien. Alpha 10 er også kompatibel med Garmin DriveTrack™ og Montana® 700-serien.

Man kan spørre seg om hva man skal med en enhet som det ikke er mulig å legge inn kart på? Hvor mye informasjon kan man få fram på en såpass liten skjerm? Såpass liten som 1,8 tommer! Man må i stedet spørre seg om hvilken informasjon ønsker du, i det du får varslet om at hunden har tatt stand? Jo, avstand og retning! Alternativt ønsker du avstand og retning til jaktkompis også.

Til tross for at skjermen er bare 1,8 tommer, får vi altså fram utrolig mye informasjon.
Vi vil si at enheten imponerer med sine stusselige 5,8 X 12,1cm. (Bredde X Høyde uten antenne) og 2,9cm tykkelse. Vekten på 160gram kan vel sammenlignes med et par snusbokser og en kaffekopp?

Enheten kan vise informasjon for sporing av opptil 20 enheter, med en avstand på opptil 14,5 kilometer. Vi fikk ikke testet denne avstanden, men opplevde ikke noe forskjell på stabilitet og rekkevidde sammenlignet med Alpha 100 og 200i. På omtrent 4 kilometer, måtte vi langt ned i dalsøkket på motsatt side av fjellet, før vi mistet kontakt med de andre.

Skjermen på enheten har høy kontrast og vi hadde ikke problem med å lese både i dagslys, skumring og mørke. Avstand og retning vises med tall og piler.

Alpha 10, har som både 100 og 200, muligheten til å sende ulike lyd- og vibrasjonskommandoer, for å justere individuelle hunder raskt via kompatible hundeenheter. I tillegg kan den sende et utvalg av forhåndsprogrammerte meldinger til parede enheter.

Kobler du sammen Alpha 10 og en kompatibel mobiltelefon, og i tillegg bruker appen Garmin Explore, vil du også få se hundesporingsinformasjon i sanntid. Man kan lagre en samling av hundespor, og spille av spor for å se nøyaktig hva som skjedde under jakten. Denne funksjonen satte vi veldig stor pris på når vi jaktet i et område uten telefondekning. Mobilen hvor du har lastet ned kart på forhånd, viste fremdeles posisjon på tilkoblede enheter. Alpha 10 var tilkoblet telefonen med blåtann, noe som gjorde at vi også på telefonen så andre enheter tilkoblet Alpha 10..

Batteritiden må absolutt også nevnes. Det reklameres med inntil 40timer bruk, og dette er nok ganske så nøyaktig. Stor fordel med såpass lang batteritid, da enheten har internt batteri som ikke kan byttes ut.

For å avslutte, så er Alpha 10 testet på rypejakt, bandhundjakt og løshundjakt på elg, og skogsfugl jakt med spets. Som frittstående enhet, i lommen eller på låret, fungerer den nok bedre sammenlignet med Alpha 100 og 200i. Alpha 10 blir såpass mye mindre, at det er mulig å fiske den raskt opp av lommen når man går inn på en stand eller los. Har man i tillegg en kompatibel klokke, så tar Alpha 10 også mindre plass i lokket på sekken.

Vi mener dette er god løsning for dere som ikke trenger GPS med kart eller Inreach. Bruker dere klokke i tillegg, da trenger du ikke noe annet enn Garmin Alpha 10

Her kan du kan lese mer om Garmin Alpha 10

Enheten er testet av Christoffer Bedsvåg.

ANBEFALT FOR DEG

Relevant

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

- Advertisement -

Siste artikkler