Tekst og foto: Daniel Vikersveen Thorsen – 25 års erfaring fra orrfugl- og tiurleik
Tiurleik er kanskje vårens råeste eventyr, der de største skogsfuglene våres møtes for å finne ut hvem som får lov til å føre sine gener videre. Et intenst spill av lave kneppelyder med nebbet, flaksehopp og slåssing for å lokke til seg røyer i perioden april-mai.
Den som er sterkest blir sjefen, og plassen hans på leiken danner sentrum. Det er i sentrum av leiken det meste skjer og det er der røyene lokkes nedpå for å parre seg. Når røyene har kommet nedpå og er klare, tar det ofte ikke mer enn 2-3 dager før parringene er unnagjort. Deretter roes tempoet på leiken ned. De fortsetter å spille ut mai måned, i tilfelle noen klekkinger ikke har blitt vellykket eller at noen røyer ikke har parret seg.
Det er i tidsrommet rundt parringene som er det populære å få med seg. Der de store fuglene på 4-5,5kg braker løs på hverandre mens fjær, barnål og røyer fyker i alle retninger.
For å lykkes på tiurleik er det flere ting som spiller inn. Først må du finne ut hvor tiurene spiller. Dette varierer litt forskjellige på hvor i landet man befinner seg, men en ting leikene har til felles er at de ligger på plasser som forandrer seg veldig lite fra år til år. Sør i Norge er leikene som regel på koller inne i litt eldre furuskog, i kuperte åssider eller på tørre koller inntil myrdrag. Tiuren er ikke lett å oppdage i spill da man hører lyden på maks 200-300meters avstand, hvis forholdene ligger til rette for det. Mens en orrfugl kan man høre på flere kilometers avstand.
Når du har funnet leiken, er det viktig å sjekke den nøye. Der det er mest spillmøkk og fjær er antagelig den mest gunstige plassen å starte. Det vil si at ostepop møkka er delt opp i mindre biter og mye av møkka har en hvit ende. De fleste som prøver treffer ikke sentrum med en gang, og ofte trenger man noen bomturer på leik for å finne godplassen. Kanskje kan det være lurt å sette opp et viltkamera for å få oversikt.
Har du funnet sentrum, så må du lage en strategi på hvor det er lurest å slå opp telt. Ikke sett det for nært, ha en bakgrunn bak det sånn at det ikke lager silhuetter. Sett opp noen greiner og busker foran, sånn at fokuset til fuglen ikke går rett mot bevegelsene på teltet. Det beste er at teltet står noen dager før bruk. Har du plassert det bra, laget bra kamuflasje rundt og på teltet, så er det ikke noe problem å lykkes første dagen du setter det opp.
Det gjelder å være på plass tidlig på kvelden og ikke senere enn klokka 19-20.00 sør i Norge. Fra dette klokkeslettet og utover nærmer tiurene seg leiken for å sjekke farer og beite i seg litt energi. Når skumringen nærmer seg, trekker dem inn på leiken og setter seg i trærne rundt for å få i seg nattmat, og ta en nattasang eller to. Av og til hopper de nedpå leiken for å spille litt, men som regel så er det spesielt sjefen som går nedpå for å passe på om alt er i orden, og sitter ofte og vakter litt før den flyr opp på nattekvisten.
Det er dette som skiller tiurleik fra orreleik. Tiurene sover i trærne på leiken, noe orrfuglen ikke gjør. Det vil si at man må være på plass i teltet før tiurene ankommer. Blir man oppdaget, så kan man risikere å ødelegge leiken for denne dagen, og er man riktig uheldig så kan man være årsaken til at fuglene flytter seg noen meter.
Det viktigste er å være «usynlig» og ikke forstyrre fuglene. Man bør gå best mulig i ett med naturen og bråke minst mulig. Her er det rolige og fine bevegelser som gjelder. Spesielt rett før tiuren starter dagens spill, for da er den ekstra på vakt. Når den er godt i gang med dagens spill, kan man «bråke» litt mer. For da er den trygg på omgivelsene rundt og har en oppfatning av at det ikke er noen farer i nærheten.
Det er mange som ligger i hengekøyer, sniker seg innpå, har dårlig kamuflasje og veldig fremtredende telt som ødelegger leikspillet, og selve leiken. Selv om man sniker seg innpå, forstyrrer man ikke nødvendigvis sjefen hvis man er 100m unna, men man forstyrrer alt det som skjer rundt selve leiken. Det er alltid flere fugl rundt tiurleiken som er med på å lage vårens eventyr. Det viktigste er å skaffe seg god nok kunnskap og forstå hva man begir seg utpå. Fuglene har et utrolig godt syn, de ser farger og ikke minst hører dem veldig godt.
Det er når man først har lykkes skikkelig med tiurleiken at man forstår helheten på hvor sammensatt og unik den er. Det er ikke bare å valse i vei og tro at dette er barnemat. Det er snakk om skogens store, skye skygge som ikke er lett å lure.
Min anbefaling er å bruke kamuflasje pop-up telt. Bra kamuflasje, fine kameraluker/luker man kan se ut av, og som er lettvint å drasse meg seg og sette opp/ta ned. Uansett så er det viktig med en bakgrunn bak teltet og greiner/busker foran for og ikke få oppmerksomheten til fuglen. Det er også lurt å ha storfugllyd på mobilen som man kan spille av. Ofte kan leiken være ferdig før det blir bra fotolys. Da er det lurt å spille av litt tiurlyd for å få råskapen til å vare litt lenger utover morgenen. Helst bør man bli i teltet til klokka 10, for fuglene holder seg ved leiken og kommer ofte tilbake igjen på morgenen for å spille og spise litt.
Ikke avbryt leiken, det ødelegger for fuglene, deg selv og andre. Ikke bare der og da, men også fremover. Fuglene er smarte og glemmer ikke med det første. Har du ikke tid til å være på leiken til den er ferdig, så la være å dra.
Leiksentrum kan også forandre seg fra år til år, dette avhenger litt om det er ny sjef på leiken eller ikke. Det er alt dette som gjør tiurleik så mye mer krevende enn orreleik, noe som gjør at folk liker å holde leikene for seg selv. I tillegg så er leikene veldig sårbare mot hogst, så pass på og rapporter hvis det drives med hogging i nærheten av en leik.