Vi utfordret våre lesere til å komme med gode råd om jakt etter rådyrbukk. I denne artikkelen har vi samlet noen av de gode tipsene som fremkom.
Hans Petter Hestmo, hadde noen gode tanker rundt dette med å ta seg lydløst gjennom skogen. Han nevner at lydløse klær,og lydløse sko er viktig. Han kommer også med et forslag på å bruke ulltøffler, som saueklippere ofte bruker. Når du skal bevege deg, er det viktig med rolige og lydløse bevegelser.
Videre nevner Hans Petter at parfyme og såpe er bannlyst. Han nevner til slutt at kanskje det viktigste er trening med riflen som du skal bruke.
Torgeir Vikestad Gravseth forteller at bukken ikke nødvendigvis har så stort revir. Hvis du støter på han, og han stikker, kan han komme tilbake igjen etter kort tid. Så tålmodighet er viktig.
Heidi Brekkvassmo er også inne på at bukkejakt er en prøve for tålmodigheten. Hun anbefaler å ikke lokke for lenge på samme sted, og gjerne bytte på type lokk som man bruker. Bytter du lokk, anbefaler hun at du venter litt før du starter på nytt.
Rune Totland liker best når det er stabil vind. Han sier at det å bevege seg sakte opp mot vinden, gjerne med litt overhøyde, der du ofte bare sitter å observerer, fungerer godt. Han forteller også at dyr som har hørt deg, ofte kommer for å undersøke hva, eller hvem du er, så da må man være forberedt på å ta raske avgjørelser. Rune mener at kamuflasje over ansiktet er viktig.
Thomas Eiesar forteller at bukken er smartere enn vi tror. Bukkene beveger seg ikke hvis de har kontroll på oss. Derfor er det viktig med en god kikkert.
Thomas forteller videre at forarbeidet er meget viktig. Du bør kartlegge områdene som de forskjellige bukkene bruker. Det blir da lettere å finne den bukken som du har sett deg ut. Hvis du under rekognosering skulle finne en eldre returbukk, er det ofte en yngre og større bukk i samme område.
-I tillegg er min erfaring at de mindre bukkene kan løpe inn og ut av revirene, uten at de større bukkene ser dette som noen trussel, avslutter Thomas.
Carl Morten Overskaug er også der at mye av jobben gjøres i forkant av jakta. Det er viktig å gjøre seg kjent i området. Det er viktig å få oversikt over innmark med gammelt gress, eller viltvoksende bringebærbusker.
I skogen må du se etter feiemerker, da bukkene ofte feier i grensen av reviret Dette er fine plasser å få montert viltkamera, og ikke minst er det plasser du senere kan postere.
Carl Morten nevner også at fargen på klærne ikke har noen stor betydning, det er kun lydløse klær som er viktig.
-Det er viktig å vurdere underlaget du går på, for knekker du en kvist, kan du bli avslørt, forteller Carl Morten.
Skulle du støkke bukken, og den begynner å brøle, så ikke fortvil. En bukk som har avslørt deg, han stikker uten at du merker dette og uten en lyd. Brøler bukken, er det fordi den er usikker, og vil varsle. Det som er viktig å huske på, er at det ikke bare er bukken som brøler, geita brøler den også.
Lars Kjelstrup er også inne på bruken av viltkamera som et hjelpemiddel, for å få oversikt over hvilke dyr som beveger seg i området. Lars nevner i denne forbindelse en viktig ting, og det er å huske å innhente tillatelse før du setter ut viltkamera.
Jon Kåre Johnsson forteller at fargen på klær ikke spiller noe rolle, men det å dekke til ansikt og hender er nødvendig. Husk også dekning bak deg, slik at du ikke sitter i silhuett. Under lokking bruker jeg appen fra NJFF.
-Jeg kobler telefonen opp mot en kraftig høyttaler via blåtann, og henger denne i en busk 10-15 meter fra meg. Jeg starter med kontaktlyd, og jobber meg så oppover, forteller Jon Kåre.
Ikke lokk for ofte. Hvert 15 minutt er nok.
-Om det funker? -Joda, det faller ett par skogsbukker hver høst på den måten, avslutter Jon Kåre..
Christer Hauknes starter med å anbefale at man er ute og på plass tidlig nok. Legg alltid til litt ekstra tid i planleggingen.
Christer kommer også med en liten pakkliste;
Rifle, 8-10 patroner, kniv eller bukåpner, liten håndkikkert (8 eller 10X), 2 liter vann, niste(Polarbrød eller vanlig brødskive, smurt med et generøst lag med Nugatti), mygg og knottmiddel (Mygga funker godt), Thermacell myggjager, 5-10 elektrikerstrips (3,5×100) eller liten rull med hyssing, dra-sele, en liten brynje og førstehjelpskit. På kroppen bør det være varmt undertøy (hvis det er kaldt), vanntette sko eller støvler, jakke og bukse i et materiale som ikke støyer for mye, aktive hørselvern (jeg bruker ikke lyddemper), caps/lue med camonetting til ansikt (kamokrem fungerer også), og tynne hansker eller neoprenhansker.
-Jakt hele dagen, og er det er skikkelig møkkavær, så er det godt jaktvær, avslutter Christer.
Da har vi fått presentert et knippe gode råd, så da er det vel bare å ønske alle bukkejegere lykke til den 10 august. Glem ikke å delta i Bukkejakta LIVE.