tirsdag, juli 23, 2024

DRONE FINNER RÅDYRKALVEN FØR SLÅTTEN

Rådyrene gjemmer gjerne kalvene sine i høyt gress, for å skjule dem for rovdyr. Ofte havner rådyrkalvene i slåmaskinen under førsteslåtten. Foto: John Linnell, NINA

En drone med varmesøkende kamera kan hindre at rådyrkalven havner i slåmaskinen. Det viser et prosjekt gjennomført av Averøy kommune i 2019 og 2020.

Publisert først på hjortevilt.no – AV JØRN J. FREMSTAD

Droner utstyrt med varmesøkende kamera ble fløyet over enger før førsteslåtten av gress i juni. Formålet var å finne og redde rådyrkalver fra å bli slått i hjel eller lemlestet av slåmaskinene.

– Vi mener at prosjektet har vist at metoden med å bruke drone med infrarødt kamera fungerer godt og er velegnet til formålet. Den er vesentlig bedre og mer effektiv enn tidligere brukte metoder, sier skogbrukssjef og miljøvernleder Dag Bjerkestrand i Averøy kommune.

Mange tusen omkommer

Rådyrene gjemmer gjerne kalvene sine i høyt gress, for å skjule dem for rovdyr. Ofte havner rådyrkalvene i slåmaskinen under førsteslåtten, og bare i Norge omkommer mange tusen rådyrkalver hvert år på denne måten.

Prosjektet «Find Bambi» gikk ut på å fly over åkrene med en varmesøkende drone for å finne kalvene, slik at de kan fraktes ut av åkeren før graset blir slått. Teknologien ble testet gjennom et års tid. Nå er det utviklet et system som flyr «autonomt», det vil si at dronen kan programmeres til å fly av seg selv, og som finner så og si alle rådyrkalver som ligger i gresset.

– Når dronen kan flys autonomt blir søkene betydelig mer effektive, og du vet med større sikkerhet at alt areal blir fløyet over. På flere jordstykker har vi sett på estimert flytid, og funnet ut at dette ligger på ca. 45 minutter per 100 dekar, litt avhengig av stykkenes størrelse og utforming, forteller Bjerkestrand.

Brukerveiledning på nett

Det ser ut til at bruk av drone til dette formålet «er i ferd med å ta av», og at stadig flere ønsker å anskaffe slikt utstyr. Nå er det produsert en brukerveiledning, slik at bønder og andre selv kan kjøpe riktig utstyr, programmere dronen og bruke den i praksis for å lete etter rådyrkalver på egne åkrer.

Som en del av at landbruket tar i bruk denne metoden, vil det være behov for å se på ulike logistikkløsninger på hvordan bruken skal fungere mest mulig optimalt mellom de som flyr dronen og de som kjører traktoren med slåmaskinen.

Les mer om prosjektet på www.findbambi.com

Les prosjektrapporten «Bruk av drone med varmesøkende kamera som metode for å finne rådyrkalver i eng før slått».

ANBEFALT FOR DEG

Relevant

Legg inn en kommentar

- Advertisement -

Siste artikkler