mandag, mai 20, 2024

Hva med å la villreinen være vill?

Foto: Pixabay

Tekst: Kenneth Fammestad 

MENINGER

Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Naturen er sammensatt på ett nivå vi ikke klarer å forstå, men allikevel må vi tukle med den gang på gang. Denne gangen er det villreinstammen på Hardangervidda som får gjennomgå. Vi alle husker tragedien i Nordfjella, og slik det ser ut nå går det sakte, men sikkert samme vei med Hardangervidda.

Vi får aldri vite hva som var riktig å gjøre i Nordfjella da alle dyra blei skutt (les: slaktet) og da er det for sent. Skal vi la dette skje i Europas største og viktigste stamme?

De statlige organer sverger til at de gjør dette for dyre velferden, men dette er fauna kriminalitet på sitt verste. Skyte 100-200 bukker vinterstid er ikke dyrevelferd, de sier også at en 10-15% med simler og ungdyr kommer også til å bli skutt for å ikke la dyra lide mens det blir jaktet bukker. Hva slags syk verden lever vi?

Jeg er en over gjennomsnittet ivrig villrein jeger, som virkelig bryr meg om reinen. Årets jakt var det noe som ikke stemte. Den dårlige magefølelsen kom da jeg møtte 3 jegere etter en jakt situasjon på en liten flokk på 100 dyr. De ble felt ei simle og en kalv, og kalven var det minste dyret jeg noen gang hadde sett. Men som fryktet så var dette en gjennomgående rød trå med alle jeg snakket med denne høsten, lave vekter og skrøpelige dyr. Og hvorfor det? Jo her er det flere ting som spiller inn. Flere år med hard jakting etter press fra myndighetene, tilgang til GPS merka dyr som fører til at dyra aldri får den hvilen de trenger, ett økt aktivitetsnivå med snøskuter og helikopter og ikke minst ett enormt uttak av store bukker. Dette er så feil forvaltning som det går an å ha. Det som skjer med bare små bukker er at brunsten kommer senere i gang, som fører til seinere kalving, som igjen fører til små og svake kalver når jakta begynner og til slutt ender det med at årets produksjon ikke er rystet for den harde vinteren.

Det har blitt diskutert om sykdommen har oppstått spontant hos dyra selv, slik som vi mennesker kan få Creutzfeldt Jakobs sykdom. En annen teori er at prionet (proteinet som utløser sykdommen) har ligget i jordsmonnet fra beitende sau med skrapesyke. Men allikevel så blir det sendt 27 000 sau inn hver sommer.

Når det ble påvist CWD i Nordfjella skal de ha komt trusler fra EU om restriksjoner fordi man har vært redd for at smitten kan spre seg til tamrein. Noe som ville da rammet eksporten av tamreinkjøtt fra Norge, Sverige og Finland. Nok ett eksempel på at penger rår over dyrevern.

Det er ikke CWD/skrantesyken som utsletter villreinen, det er vi som gjør det.

Jeg tror eg snakker for ganske mange når jeg skriver dette, de lokale, jegere og alle andre som elsker vidda og det vidda har å by på. Det gjør direkte vondt å lese uttalesene og planene som kommer fra mattilsynet.

Villreinen har overlevd i 10 000 år uten vår hjelp og vill overleve i nye 10 000 år om vi mennesker lar naturen være natur!

ANBEFALT FOR DEG

Relevant

- Advertisement -

Siste artikkler