onsdag, juni 12, 2024

Ikke la hunden bade i ferskvann med alger

Hunder svømmer gjerne med åpen munn og drikker gjerne litt mens de bader. Slik kan hunden få i seg de potensielt giftige bakteriene.

Hunder bør ikke bade i vann hvor det er mistanke om oppblomstring av cyanobakterier, også kjent som blågrønnalger. Disse kan produsere giftstoff som kan skade og i verste fall være dødelig for hunden. 

Veterinærinstituttet

Hundene kan også få i seg toksiner fordi de kan spise cyanobakterier som vokser på bunnen eller på steiner, eller det kan være klumper med materiale som samples på bunnen som er fristende.

Cyanobakterierer er mikroorganismer som finnes naturlig i innsjøer og elver, men det er ikke bra om det blir for mye av dem. Oppblomstring av cyanobakterier er vanlig i næringsrike vann om sommeren og høsten, spesielt på Sørøstlandet slik som i Innlandet, Viken, Vestfold, Telemark, Rogaland og Vestland.

Oppblomstringene vil som oftest være synlige i form av at vannet blir grønt. De kan samles i viker eller bukter i vannet og skum fra disse områdene kan inneholde høye konsentrasjoner av toksiner.  

Meld fra i app dersom du ser algeoppblomstring

Ser du ferskvann med cyanobakterier/alger kan du melde fra i appen Bloomin’ Algae.

Appen som kom i 2022, er i bruk av Norsk institutt for vannforskning (Niva) i samarbeid med Folkehelseinstituttet og Veterinærinstituttet og skal bidra til å varsle myndigheter raskere, samt bidra til å forstå algeproblemer bedre.

Her kan du lese mer om lese mer om cyanotoksiner/mikrocystiner på Veterinærinstituttets nettsider.

Les også: Hund død av mistenkt cyanobakterieforgiftning etter å ha badet (vetinst.no) og 
Giften fra disse bakteriene tok trolig livet av over 700 fugler (forskning.no)

Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) ga i 2021 ut en rapport om cyanobakterier og cyanotoksiner i norske drikkevannskilder, les hele her.

ANBEFALT FOR DEG

Relevant

- Advertisement -

Siste artikkler