onsdag, november 29, 2023

Med kamera og rifle på toppjakt.

Her skal vi presentere en film, produsert av gutter som brenner både jakt og dokumentasjon av opplevelsene jakten gir.

At det er mange ungdommer som finner jakt og friluftsliv som en fin hobby, er fantastisk. Dagens unge har et litt annet forhold til å dele informasjon om sine opplevelser. I tidligere tider snakket man kanskje mye om en del fine fangster, men man snakket sjelden om hvor man hadde vært og jaktet. Kanskje ville man holde disse opplevelsene for seg selv, vi vet ikke.

Det fine med den kommende generasjonen, er at de er superbrukere på den teknologien som har blitt allemannseie; telefonen. I tillegg er det flere og flere som bruker penger på forskjellige kamerasystemer.

Dette startet vel med at noen begynte å legge ut filmer fra en mobiltelefon, og så kom disse actionkameraene som enkelte monterte på våpenet. I de siste årene, har det i tillegg kommet spesialkameraer for å montere på løpet. Disse gir deg film av det du skyter på, og du er garantert å få med deg hele skuddøyeblikket.

Vi ser nå at flere ungdommer investerer i vanlige videokamera, utstyr som gir en mye bedre filmkvalitet enn de små spesialkameraene. De kjøper også med eksterne mikrofoner, slik at lydopplevelsen blir bedre for den som skal se filmen.

Redigeringsprogrammer har alltid vært en del av operativsystemene på våre datamaskiner, og har man vært villig til å betale noen kroner, har man fått til dels profesjonelle redigeringsprogrammer.

Erlend Moland er en av disse, som istedenfor for å ha med våpenet i skogen, medbringer et kamera for å formidle andre jegeres opplevelser.

Jegeravisen har fått tilgang til en film som Moland har produsert sammen med Kjell Vegard Strand Nysted, som var jegeren i denne filmen. Dette er en av Molands første filmer, og det har blitt mange etter denne.

Les også denne artikkelen, der Nysted kommer med tips til toppjakt.

– Jeg har lenge drevet med filming av jakt, og dette var en av mine første filmer. Vi hadde mye fugl i kikkerten, og et par ble med hjem.

Moland forteller at man ikke skal være så redd for at slik videoproduksjon skal koste mye penger, for i starten rekker det lenge med kamera til noen få tusen.

De hadde tatt turen over til Sverige for toppjakt på storfugl. Sverige har en lang tradisjon med denne type jakt, og det har blitt veldig populært for oss nordmenn å dra over kjølen på jakt etter dette sorte gullet. Enkle søk på Youtube forteller oss at dette er populært, og der kan du finne filmer som viser de fantastiske fangster.

– Filming av jakt er ikke alltid lett. Det har i alle fall jeg erfart de få årene jeg har holdt på. Jakt i seg selv er utfordrende, og på toppen av dette så skal man prøve å feste det på film.  

Det å skulle drive både jakt og filmproduksjon til samme tid, krever enorm planlegging. Man bør kunne visualisere hvordan de enkelte hendelser vil avstedkomme, slik at man på beste mulige måte er forberedt og kan tilrettelegge slik at ting kommer på film. Det at man under filming allerede tenker på redigering, kan gjøre at man fanger de bildene som gir det beste sluttresultatet.

Når det er sagt, tror vi det er viktig å skille mellom de proffe jaktfilmene, og våre små egenproduserte minner fra høstens jaktturer. Det er minner vi skal ta vare på, minner vi kanskje vil dele med andre. Da trenger ikke hverken filming eller redigering være av beste kvalitet. Vi tror at det beste er at folk tar vare på minnene og deler disse.

Se også filmen fra Frank Rønningen og Tobias Nordeng, som også jakter storfugl i de Svenske skoger.

 Valg av kamera spiller ikke så stor rolle, men det er ingen tvil om at en film som er laget kun med actionkamera, vil være slitsom å se på over lang tid. Action-kamera er bra for det som skjer nært og hurtig, så det kan være fint å bruke til å klippe inn i en film som er gjort med vanlig kamera.

– En ting som er minst like viktig som selve filmingen, er lyden. Sørg for at det kameraet du kjøper har mulighet for å koble på en ekstern mikrofon, for dette er spesielt viktig på dager det blåser litt. En ekstern mikrofon koster ikke stort mer enn et par tusen kroner, forteller Moland.

Jegeravisen legger her ut Molands første film. Kos dere med denne fine filmen fra de Svenske skoger.

ANBEFALT FOR DEG

Relevant

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

- Advertisement -

Siste artikkler