Det er kalvingstid i Balvatn reinbeitedistrikt i Nordland, og mange reinkalver ser dagens lys for første gang. Samtidig rapporteres det daglig om at kalver forsvinner fra flokken.
Saken er omtalt i Avisa Nordland
«Vi ser daglig jervespor gjennom reinflokken, i tillegg til spor av gaupe og stor aktivitet av kongeørn. Det samlede mengden rovvilt i kalvingsområdet har et alvorlig stort skadepotensial og det forventede tapet kommer til å få store konsekvenser for produksjonen i fremtiden,» skriver Kristine Blind Helland, leder i reinbeitedistriktet, i et brev til Miljødirektoratet.
Hiuttak av jerveyngling
I brevet søker de om hiuttak av en jerveyngling som er i kalvingsområdet. Ynglingen befinner seg i Storforsdalen i Saltdal kommune, midt i kalvingsområdet, og et sentralt beiteområde som er viktig hele året.
«På våren blir det tidlig bart og er derfor et naturlig sted for simlene å kalve. Det er i tillegg avblåste rabber på vinteren og hvert år rein som beiter i området hele vinteren. Denne vinteren har det blitt dokumentert flere kadaver drept av fredet rovvilt i området,» skriver Helland.
Ifølge Miljødirektoratets Rovbase ble det i 2022/2023 søkt om erstatning for totalt 244 reinsdyr tapt til rovvilt i Balvatn reinbeitedistrikt, hvorav 148 var kalver. I Nordland fylke ble det søkt om erstatning for 775 kalver tapt til jerv i samme periode. I 2021/2022 ble det søkt om erstatning for 276 reinsdyr i distriktet, og 784 dyr ble erstattet som følge av jerv i Nordland.
Stor skadepotensial
Jerven er klassifisert som «sterkt truet» ifølge Artsdatabankens rødliste for arter 2021. Reinbeitedistriktet mener likevel at et hiuttak er nødvendig for å beskytte reinkalvene.
«De siste årene har det årlig vært yngling av jerv i kalvingsområdet. Tapstall fra tidligere år og mengden jerv i distriktet viser at det forventes et stort skadeomfang under kalvingsperioden. Særlig hvis det ikke blir satt i gang uttak. Det er fortsatt tidlig i kalvingsperioden og hurtig uttak vil forhindre et stort skadepotensial,» påpeker Helland.
Reinbeitedistriktet håper på en rask avgjørelse fra Miljødirektoratet.