onsdag, november 29, 2023

Våpen vedlikehold en hver jeger bør foreta seg

Enhver person som eier et skytevåpen bør kunne ta vare på det. Og mange spør seg selv om hvordan man skal gjøre dette på en enkel og sikker måte. Holder det å tørke av vann, og ha på litt olje? Både ja og nei.

Tekst og bilder av: Richard Finsådal – Instagram:@Richardfinsaadal

Fjern alltid lyddemper etter jakt og skyting. Slik unngår du at det blir sot i munningen, som går utover presisjon. Og at demper kan sette seg bom fast.

Dette er slik jeg har gjort det, når jeg skal foreta meg en enkel service på mine egne våpen. Det finnes flere fremgangsmåter. Men det er denne som funker best for meg!

Det første man skal ta for seg er å få våpenet tørt for vann. Det er også en selvfølge og fjerne deler som man kan få til med hendene, (sluttstykke, demper, magasin, forskjefte).

Det å ta en klut og tørke av vann også sette våpenet i et romtemperert rom hjelper mye.  Og det er akkurat dette svært mange jegere gjør, og sier seg fornøyd med dette. Men det er ikke mye ekstra som skal til før man har gjort en bra nok jobb for å vedlikeholde våpenet.

En detalj mange ikke tenker på er at dem setter fra seg våpenet med kolben først i gulvet. Sett den heller opp ned på et håndkle, slik alt vann og lort renner ut igjennom pipa, istedenfor ned i mekanismen. Enden på visa blir at våpenet slutter å fungere, og en tur til børsemaker blir nødvendig.

Pusseutstyr

Bildet hentet fra Norma AS

Svært mange er usikre på hvilket pusseutstyr man skal ha. Bore-snake, stokk, delt stokk, tråd??? Det fins mange forskjellige på markedet. Det enkleste og beste settet jeg kan anbefale er et TetraGun pussesett. I dette settet har man alt man trenger! Pussestokk, olje, fett, messingbørste, pusselapper, osv. I dette settet så står alt på tubene og flaskene av hva som hører til hva. Og det er helt genialt for den helt uerfarne, til den erfarne. Disse settene får man til både hagler og rifler. Noe som gjør disse helt perfekte!

Annonse: Finn pussesett som TetraGun og mange andre hos SkittJakt

Det beste når man pusser et våpen er å ha en viss rekkefølge man utfører jobben. Da vil det gå fortere og du vil få et bedre resultat ved å unngå søl, og flekker etter man allerede har gått over området en gang tidligere.

1# – Våpen vedlikehold

Begynn med løse deler. Det vil si sluttstykket, magasin, lyddemper og eventuelt andre deler.

Sluttstykket: Det beste er å demontere disse. Og det er ikke alltid like lett å få til. Youtube kan være til stor hjelp. Men samtidig kan det være litt skummelt å bryne seg på. Spray universalolje eller rustløser inn i et av di store hullene på sluttstykket. Sett så sluttstykket på høykant med støtbunnen ned.

Magasin: Et magasin er mer eller mindre vedlikeholdsfritt. Tørk det rent for skitt og smuss. Og spray på litt universalolje og tørk det rent og tørt. Magasiner i plastikk trenger man ikke å tenke på, annet en skitt og smuss.

Lyddemper: Så sykt som det høres ut så er dem fleste lyddempere nesten helt vedlikeholdsfrie! En Hausken demper for eksempel kan man blåse igjennom flere tusen skudd uten å tenke på vedlikehold. Et tynt lag med olje utpå demperen, samt tørke av munningen på demperen er mer enn godt nok!

Baskyle er det man kaller en såkalt låskasse på et brekkvåpen.

2# – Våpen vedlikehold

Innvendig av pipa og låskassa.

Er det en hagle SS eller OU hagle du pusser er det en fordel og dele denne i tre deler hvis dette lar seg enkelt gjøre.

Ta og tørk låskassa ren for skitt og smuss med en ren fille som ikke loer. Du kan så snu filla og ta på litt olje, også smøre olje inne i kassa.

Inne i baskylen på en hagle tørker man rent for skitt og smuss. Sprayer litt olje, også lå den stå opp ned og renne nedover. IKKE spray inn olje mot tennstemplene. Dette kan føre til at mekanismen kan få en feil funksjon hvis oljen stivner.

Nå er det på tide å montere pussestokken med messingbørsten på. Dypp børsten i pipeolje og før den igjennom pipa fra kammer mot munning. Denne prosessen skal kun foregå en vei. Ellers ødelegger man messingbørsten, også drar man ikke med seg skitt og smuss inn i kammeret.

Deretter tar man og setter på pusselapper/ propper/ dott, uten olje. Så tørr pusser du pipa. Helt tilslutt tar du en tørr fille som ikke loer og tørker det tørt inne i kammer, låskassa og munningen på pipa.

Man gjennomfører samme prosessen på haglepiper.

En god vane og lære seg er å alltid ta ut sluttstykket etter jakta, spesielt hvis våpenet er vått. Da unngår du at vann renner ned i sluttstykket, som gjør at det forekommer rust.

3# – Våpen vedlikehold

Utvendig pipe og låskasse.

Her tørker du bare metallet rent med en fille med litt universalolje på. Viktig at du tar filla i mellom pipa og skjeftet slik at du får lagt et fint lag med olje under. Og i tillegg får med deg skitt og smuss ut fra under skjeftet.

Les flere av våre guider her

Man gjennomfører samme prosessen på haglepiper. Bare her har man fordelen med at våpenet er delt i 3 deler. (SS, OU)

4# – Våpen vedlikehold

Skjefte

Kokt linolje eller standard skjefteolje er helt perfekt for jobben. Nå kan du la våpenet stå på gulvet med kolbekappen nede i gulvet mens du holder i pipa og smører på et tynt lag med olje. Hvis skjeftet ser tørt ut, og du vil ha finere finish. Så sirkel polerer du med filla slik at du kan kjenne at den biter litt i skjeftet. Slik kan du holde på helt til du selv føler deg fornøyd. Sørg for å ikke få noe skjefte olje på metall delene, det er ikke krise. Men det ser ikke bra ut når dette størkner. Det samme gjelder renne merker på skjeftet. Tynne lag med sirkulær ‘’gnikking’’

Har du et syntetisk skjefte, så er en fille med lunket vann mer enn godt nok for å få det rent.

5# – Våpen vedlikehold

Når skjeftet står til tørk, tar du alle løse deler og tørker dem helt tørre for olje. Magasinet kan du sette i når dette er tørt. Resten av delene lar du stå utenom til du skal ut på jakta igjen. Kikkerten kan du ta en liten fille med brillerens, eller jif for å få linsene rene. Brillerens funker desidert best! Når du setter i sluttstykket gir du en liten dæsj med universal/ smøreolje for å øke friksjon, som fører til bedre boltgang i rifla.

På hagle setter du den sammen, og lar den stå opp ned i våpenskapet. Dette sørger for at ingen olje renner ned i baskylen. Hvis det renner for mye olje ned i mekanismen kan dette låse delene fast, og haglen vil ikke fungere som den skal.

Det skader heller aldri og ta våpenet inn på service hos en børsemaker annethvert år, eller noe i den duren. Avhengig av hvor hardt våpnene blir brukt. Og litt etter hva du ønsker å legge i det. En fin rens av mekanismen, samt noen små justeringer gjøre fort at man får mer brukerglede ut av våpenet, samt lengre holdbarhet.

Richard Finsådal – @Richardfinsaadal

ANBEFALT FOR DEG

Relevant

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

- Advertisement -

Siste artikkler