onsdag, november 29, 2023

Det er beverjakt – La oss ta en nærmere titt på denne store gnageren

Det er flere som jakter bever i disse tider. Hva med å gå litt nærmere inn på denne gnageren i beverfamilien som kan oppnå en vekt på hele 40kg. 

På grunn av velutviklet bakparti virker den nesten 1 m lange kroppen klumpet. Halsen er kort, hodet forholdsvis lite. Snuten butt, øynene små, ørene nesten skjult i pelsen, kan lukkes under dykkingen. Halen er ved roten rund og hårkledd, men deretter flattrykt med skarpe kanter og dekket av hornaktige overhudsskjell, med hår imellom. Baklemmene sterkere utviklet enn forlemmene og med svømmehud mellom tærne, forlemmene har kraftige klør. Pelsen nesten ensfarget gulbrun til mørkebrun, med grå bunnull.

Beverens næring består av bark og unge grener av forskjellige løvtrær som osp, bjørk, selje, rogn og hassel. Sommerføden består for en stor del av urteaktige planter og særlig vannplanter. Beveren kan ikke klatre, derfor må den felle trær for å skaffe seg føde. På rundt et kvarter klarer en bever å felle et tre med diameter på 15–20 cm.

Beverhytter:  På steder hvor den ofte blir forstyrret, graver den seg bare huler med ganger som munner ut under vannflaten. Der den kan leve uforstyrret lager den runde eller avlange hytter. De hyttene kan være et par meter høye og flere meter lange. Hyttene er bygd av stammer, kvister, jord og enkelte steiner. Gulvet er jevnt, og der rer beveren sin seng av tørt gress.

Les mer om beveren her: Fangst av bever i små elver og bekker

På steder hvor den lever i store kolonier, bygger beveren foruten hytter også dammer. Derved kan den regulere vannstanden i de vassdrag hvor den holder til. Dertil graver den kanaler fra skogene til vassdragene for lettere å kunne transportere tømmeret. Så lenge beveren føler seg trygg er den et meget stasjonært dyr.

Øyne, luktesans og hørsel.  Beveren har ikke bra syn, men både hørsel og luktesans er bra. Er du heldig og unngår lukten eller hørselen dens, kan du komme ganske tett innpå den før den ser deg.

Jakttid for bever 

Jakttid for bever er fra 01.10 til 30.04.  Men sjekk med ditt fylke/kommune. Mange steder er det åpnet for jakt ut i mai.

Bever som mat: Jakt på bever er nok først og fremst for pelsen sin del. På noen steder også fordi den ødelegger rundt seg. Jeg har hørt mange som sier at bever smaker bark, men her er jeg uenig. Bever smaker godt og kan fint erstattes med feks hare. Bevergryte laget med rotgrønnsaker, rødvin, kraft og seterrømme funker helt fint! Kanskje noe du bør prøve? 

(Fakta hentet fra Store norske leksikon) 

ANBEFALT FOR DEG

Relevant

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

- Advertisement -

Siste artikkler