Photo by Derek Malou on Unsplash
Photo by Derek Malou on Unsplash

De vi har vært i kontakt med skriver ofte om viktigheten av å få de riktige prisene, i riktig valuta. Flere leverandører blander valuta i sine pristilbud, noe som kan medføre en misforstått totalpris.

Hva er viktig når du ønsker å jakte i utlandet.

Jakt i utlandet – Det er for mange, mer en nok av arter å jakte på i Norsk fauna. Ønsker man mer spennende og utfordrende jakt, store trofeer og ikke minst en annen natur og kultur, har man jo egentlig hele verden å ta av. For jakt det driver man med stort sett over hele kloden. Det er bare fantasien og pengeboken som legger begrensninger.

Vi ønsker i denne artikkelen å hente frem en del gode råd og erfaringer, som kan være vesentlige i planlegging og gjennomføring av en tur til utlandet på jakt. For å hjelpe oss med dette, har vi også være i kontakt med noen som arrangerer slike reiser.

I en planleggingsfase er det viktig å definere hva en ønsker. Om det er jakt etter store rovdyr eller afrikanske trofeer, så bør man først viktig å finne ut hva man vil jakte og ikke minst hva man har som budsjett for turen. Det finnes uendelige muligheter, alt etter årstid.

Sverige, kanskje den enkleste jaktreisen.

Det er fullt mulig å dra til Sverige å jakte mange av de samme dyra som vi har her hjemme, men kanskje til en annen pris og i litt større mengder. I Sverige finnes også en del arter som vi ikke har så mye av her i landet, som dåhjort, villsvin og muflon. Her kan man velge om man vil drive smygjakt, drivjakt eller sitte i tårn på morgen eller kveld. Det er vel ingen tvil om at Sverige er det enkleste landet å dra til for å jakte. Prisene er ofte hyggelige, gode avtaler i forhold å medbringe kjøtt tilbake til Norge, og enkle løsninger for inn og utførsel av våpen. Her er det viktig å merke seg at Europeisk våpenpass ikke er tilstrekkelig, det skal gjennomføres en fortolling på det Svenske Tullverket sine nettsider.

Sverige er vel kanskje ikke det mest eksotiske, og derfor ser man ofte ut i verden. Skal du jakte i Europa, Asia, Amerika eller Afrika, vil vi anbefale å bruke en arrangør med erfaring fra denne type jaktreiser. Det er mange muligheter til å gå på kvist, også når man reiser med et selskap.

Hva er egentlig totalprisen på en jaktreise.

De vi har vært i kontakt med skriver ofte om viktigheten av å få de riktige prisene, i riktig valuta. Flere leverandører blander valuta i sine pristilbud, noe som kan medføre en misforstått totalpris. Så er det viktig at alle kostnader er med i den avtalen man har gjort. Flere har opplevd og blitt møtt med skjulte gebyrer og kostnader ute på campen. Det kan være gebyrer for trofeer, kostnader forbundet med transport innad i jaktområdet.

Hva bør en ha klart før man reiser på jakt i utlandet?

Hva er krav til våpentype og kaliber. Er det tillatt med lyddemper. Hvor mye ammunisjon er det tillatt å ha med i bagasjen?  Her er det viktig med god dialog med arrangør. Reisearrangøren bør være den som best gir deg svar på slike spørsmål.

Hvordan skal våpen og ammunisjon pakkes, og her er det gjerne flyselskapet som kan gi deg de beste svarene. Vår anbefaling er at du bruker noen kroner på en skikkelig robust våpenkoffert, med gode låser. Det er ikke et ukjent fenomen at bagasjen får en hardhendt behandling og at dyre våpen forsvinner under reisen.

Vinterjakt etter dåhjort i Tsjekkia

Forsikring

Når vi er inne på reise og våpen, så snakker vi om verdier som er litt høyere enn når du reiser på en sydentur. Derfor er det viktig å kjenne sin egen forsikring. Har du en forsikring som har dekning i det området du reiser, og dekker forsikringen verdien av dine våpen og annet utstyr.

Våpenpass

Reiser du i Europa, bør du anskaffe deg Europeisk våpenpass. Dette passet er et krav hvis du skal reise med våpen. Passet gjør også at inn og utpassering av et land går ganske så søvnløst og smertefritt. Det er viktig å merke seg at det ikke er alle land innad i unionen som er med på denne løsningen, derfor er det greit å undersøke dette på forhånd. Du finner mer info om dette hos https://www.toll.no/no/varer/vapen/reise/

Invitasjoner og reisegarantifond

I tillegg til politiet og toll, som styrer innførsel av våpen, er det ofte lurt å få tilsendt en invitasjon fra de som arrangerer jakten. I mange land kreves dette for i det hele tatt få med våpen inn i landet.

Det finnes et utall av reisearrangører, de fleste av disse er seriøse. Noen useriøse aktører finnes, og de kan være vanskelig å gjennomskue. Spør i alle fall om de har medlemskap i reisegarantifondet.

Vi mener at planlegging av jakt både er morsomt og ikke minst utrolig viktig. Det finnes en rekke meget erfarne utenlandsjegere blant våre lesere, som i de forskjellige fora kan dele sine erfaringer med dere som har planer om en tur på jakt ut i den store verden.   

 

ANBEFALT FOR DEG