Jaktforbudet på andefugler og visse andre fuglearter oppheves 26. mai 2021. Mattilsynet oppfordrer fortsatt alle til å ha god hygiene når de håndterer og tilbereder fuglevilt.

Mattilsynet 26/5 2021

Arkivfoto kortnebbgås. Foto: Bryndis Holm

Jaktforbudet på fugler har vart siden desember 2020. Nå oppheves det.

– Antallet smittede villfugl i Europa er redusert. I tillegg er vårtrekket stort sett over. Derfor vurderer vi at det ikke lenger er behov for å opprettholde jaktforbudet, sier Siri Løtvedt, seniorrådgiver i seksjon dyrehelse i Mattilsynet.

God hygiene fortsatt viktig

Generelt anses fuglevilt som trygt å spise. Det er ingen kjente tilfeller av at mennesker har blitt smittet av fugleinfluensa H5N8 via mat. Mattilsynet viser likevel til generelle hygieneråd for tilbereding av kjøtt.

– Vi anbefaler at egg og kjøtt fra ville fugler serveres helt gjennomstekt- eller kokt, varmebehandlet til 70 grader. Det er en generell og god regel, sier Løtvedt.

Hun understreker samtidig at det alltid er viktig å ha god hygiene ved rensing og håndtering av vilt.

– Vask hendene før og etter, og om nødvendig underveis i jobben. Bruk gjerne engangshansker. Ha rene redskaper, og vask eller bytt disse hvis de blir forurenset underveis, avslutter Løtvedt.

ANBEFALT FOR DEG

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.