Revejakt med hunder har lange tradisjoner i Norden, men fikk seg en knekk på 80-tallet av reve skabben.
Dette førte til at flere begynte med åte jakt og lokkejakt. Etter reve skabben økte antallet rev over hele Norge, og det førte også til at antallet hundeekvipasjer på rev har steget betraktelig.
Litt kort om jakt metodene:
Åte jakt :
Man legger ut åte som reven preferer som for eksempel fisk, kjøtt eller hundemat slik at reven blir tiltrukket til åtet og kan skytes.
Dette foregår som regel i en åte bu/campingvogn eller lignende brakke hvor de sitter og venter på reven skal komme. Her er det stor forskjell på hvilken komfort åte buene gir.
Dette kan også foregå innendørs i hjemmet.
Fastmontert lys er også lov ved denne jaktmetoden.
Lokke jakt:
Lokke jakt å etterligne andre dyre lyder som reven blir tiltrukket av, dyr som kan være skadet eller gir kontakt lyder.
Det kan være nødskrik fra hare eller fugl, til rådyrkilling som kaller på geita og Slike nødskrik er tiltrekkende da reven hører byttet er skadet for eksempel, og blir nysgjerrig og vil finne ut hva som foregår.
Å når man lokker så må man tenke på vinden, å her vil jeg referere til Tor Ola Dehli, den fremste lokke jegeren i landet.
Om sommeren kan du gjerne lokke med vinden i ansiktet, med en fløyte som reven ikke bryr seg om å runde for å sjekke vinden men bare kommer rett inn fra der den er.
Det kan være lokke lyder som muse pip, skadet fugl, hare eller rådyrkilling.
På vinteren brukes gjerne hare skrik , å da må man ta hensyn til vindretningen å ha god oversikt i den retningen vinden blåser. Da får man skutt reven før den kommer inn i vindkorridoren din, men går også an og jakte i motvind, men det gjør jakten vanskeligere enn den trenger og være.
Det finnes utallige mange forskjellige lokke fløyter og utstyr man kan bruke, så der er det ingen god fasit, men som nevnt over er nødskrik av fugl og hare, samt rådyrkilling gode lyder.
Men den jakt metoden som skal være i fokus nå, er revejakt med hund hvor barn kan være med.
En jaktform som er ufattelig spennende, men ikke minst krevende.
Forklaring Av Ord/Utrykk:
Støting: Hunden gir hals/loser før den har fått reven på beina fra dagleiet.
Uttak : Når hunden har kommet til dagleiet og tatt ut reven
Los : Hunden har tatt ut reven og forfølger sporer og gir hals
Nyansering : Variasjon i los mål og takt/intensitet
Stå for berg: Hunden markerer på at reven har gått i hi og kan lose utenfor.
Fri søk: Man lar hunden søke gjennom terrenget for å finne rev..
Kalde spor: Eldre spor med lite vitring. (lukt).
Når man jakter rev med hunder, så følger man som regel hundefører sine bestemmelser.
Det er hundefører som styrer jakten da han/hun kjenner hunden best.
Revejakt med hund er krevende og vanskelig jakt, Og man må over en lengre periode kartlegge revens adferdsmønster i losen, samt kartlegge hi plasser for å øke mulighetene for fall.
For så å kartlegge gunstige poster som skal gjøre jakten lettere.
Det er ingen god fasit på hvordan man skal jakte på reven, men kartleggingen er en viktig faktor for å lykkes.
Det er flere faktorer som avgjør hvordan en jakt dag ser ut. Antallet jegere kan være en styrke eller en svakhet. Hvor erfaren postene er spiller en større rolle, samtidig kommer man veldig langt med en god porsjon flaks.
Når på døgnet man bør slippe hunden varierer om du skal slippe hunden i fri søk eller på et spor.
Slipper du hunden på et spor bør det være så tidlig som mulig, slik at sporet er ferskest mulig etter nattens vandring.
Men slipper du på fri søk trenger det ikke og være så tidlig da hunden skal søke ut og finne reven selv.
Hundene er som regel utstyrt med GPS halsbånd, som gjør at jeger kan følge hunden via GPS håndenhet og deretter vite mer eksakt hvor losen går.
Når man er på et jaktlag så er det viktig med god kommunikasjon, så en jaktradio er derfor optimalt for og ha full kontroll på laget og eventuelle post flyttinger/beskjeder.
Men det er viktig og ha full radiostillhet med mindre det er noe viktig.
Her trengs det ikke og svares, men det holder med at for eksempel hundefører stiller spørsmål og jegerne svarer med klikk.
Slik oppnår man større sjanse for og få reven på seg.
Klær og bevegelse er også en viktig faktor da reven har fargesyn og ser den minste bevegelse veldig godt, derfor er kamuflasje viktig og man bør være så stille som mulig.
Så her kommer sikkerheten inn, man må alltid vite hvor alle jegere befinner seg slik at det ikke oppstår farlige situasjoner når man er godt kamuflert.
Og for all del, ikke stikk øya ned i gps’n hele tiden eller se på mobilen.. Det har vi alle gjort og reven står rett foran deg og er borte før du vet ordet av det!
Ut ifra hvordan hunden jager reven og hvordan rev det er, og hvordan terrenget er kan hunden være alt fra 30 meter unna reven opptil 1-2 km bak.
Reven er et veldig smart rovdyr som ikke er enkelt og jakte på med hund.
Noen steder kan det være enkelt og man kan skyte flere på en helg, men andre plasser kan det være en del vanskeligere på grunn av alt fra hvordan terrenget er, hvor mange rever det er i terrenget , hvor stort jakt området er og om man har hi hund om reven skal gå i hi. Det kan bli mange tap om man ikke har hi hund tilgjengelig.
Reven er et undervurdert lurt vesen og derfor blir jakt med hund ekstra spennende.
Det fins mange typer støvere, de kan være løse eller trange i målet, jage raskt eller langsomt.
Det viktigste for å få en god rovvilthund er avl av hunder med god psyke og trening, trening og atter trening! Her er det bare å smøre seg med tålmodighet.
Så hvilken støver type som er best egnet blir vanskelig og si, da det kommer an på hvordan egenskaper du selv ønsker til hunden.
Men de fleste kan preges på rev og bli gode hunder.
På vårt jaktlag har vi en schweizer støver som egentlig er en utpreget harehund, men som kun er brukt til rovvilt jakt og jager rev
Når det kommer til hvor fort en hund jager en rev inn i hi, spiller los mål, hastighet og terreng samt hvilken type rev det er og hvor mye snø det ligger i terrenget.
Føret har vel stor betydning for både hund, rev og jeger.
En god reve hund må ha godt søk, være godt trent og ha evnen til og ta kalde spor å være nøye,
Den bør også være sta og ikke gi opp om det blir vanskelig å følge sporet.
En god egenskap er at den da går ut i et større søk og finner sporet/reven på nytt.
Den bør også kunne det å stå for berg, så om reven skulle gått i hi,
er det bra at hunden klarer og markere det og stå til jeger kommer.
Når reven har gått i hi, er det hi hunden sin tur.
(Om ikke hiet er så stort at støveren klarer og gå inn og få kontakt med reven).
En hi hund er som regel en terrier, men andre hunder kan også brukes som for eksempel en dachshund
Bevegeligheten som er påkrevd i et hi varierer, men i hi der det kreves større bevegelighet har jeg av egen erfaring opplevd at en terrier greier seg bedre enn en dachs, selv om dachsen var mer effektiv i jord hi.Her har man to typer hi hunder:
Foreligger og Sprenger.
En foreligger skal lokalisere reven og trenge det inn i en gang slik at hunden kan stenge gangen og skjelle/lose mot reven slik at den ikke tørr og flykte eller angripe.
Ved angrep skal hunden forsvare seg og drive reven tilbake til posisjon slik at jegeren skal kunne grave seg ned til hunden og ta den ut og deretter avlive reven.
En Sprenger skal derimot lokalisere reven og få kontakt (lose) i en kort stund før den går ut av hiet igjen og inn igjen for å gjøre en ny kontakt slik at reven føler seg utrygg og vil ønske og forlate hiet.
Enten ved og følge hunden ut eller via en annen åpning, men kan også bli fysisk jaget ut av terrier slik at jeger kan få skutt den. Vi i Villmarks Familien jakter aktivt rev med hunder, men vi har ikke hunder selv enda.
Men vi er så heldige å ha gode hundeførere rundt oss som vi kan være med å lære av, noe vi setter ufattelig stor pris på!
Barna bruker også å være med på revejakt en del, og det faller godt i smak.
Da bruker vi god tid på å lære de om spor og hvilken retning dyret har gått, hvor gammelt ca det er og hvordan vi ringer inn dyret.
Sikkerheten på jakt er det viktigste, Og det er viktig at barna lærer hvordan de skal forholde seg på jakt med våpen og andre jegere.
Her er det ganske klare regler, og det blir godt tatt imot av selv de minste som har stor respekt for jakten.
Vi lærer de hvorfor vi jakter på reven og andre rovdyr, hvordan vi jakter på den og hva som skjer når vi har for eksempel skutt mye rev. Når vi har hatt et godt år på revejakt får barna om sommeren etter se hvilken effekt det gir da det har blitt mer rådyr og småvilt i de områdene vi jakter predatorer.
Dette har stor innvirkning på dyrelivet og barna, som får være med på forvaltningen å se hvor mye andre dyr som blir til når de ikke har alle rovdyrene som de på passe seg så mye for.
Men som de fleste med barn vet, er det ikke enkelt og være på jakt hele tiden med noen som ønsker å klatre i alle trær og springe over alle hauger og steiner.
Men med litt planlegging går det veldig bra, det gjelder og holde stemningen oppe, og ikke la jaktopplevelsen bli for langdryg.
Så det kan være at barna får være med på et drev, å når de ikke orker og sitte rolig mer, så kan vi om vi er to personer ta med barna bort fra turingen og la den ene posten så igjen.
Men de vil fortsatt kan høre losen, men er ikke så forpliktet til og sitte helt stille.
Å at de blir med til hiet om reven har gått inn, så får de sett hiet og fulgt med på arbeidet rundt.
Det var en episode her da vi ble invitert til et hi hvor reven hadde gått inn og hunden sto på hiet og markerte mens vi kom med hi hunden.
Da fikk barna sitte sammen på en stor stein bak postene, slik at de hadde oversikt over området hvor hiet lå.
Det ble selvfølgelig litt snakking, fnising og do pauser, men!
Reven kom pilende ut til slutt og endte sine dager slik at de fikk se hvordan alt fungerte.
Det er noe med revejakt med hunder som gjør at en hver kjenner på adrenalinet når losen nærmer seg, og du vet mikkel kommer i en vanvittig fart eller luskende musestilt!
Å alt det rundt jakten. Som samholdet, vennskapene å det samarbeidet mellom jegerne og hundene som samarbeider om et felles resultat, det å se hundene gjøre en fantastisk jobb, uansett om man får skutt dyret eller ikke så har laget gjort sitt beste, og lært av eventuelle feil som ble gjort.
Dette gjør at på neste runde så har man forhåpentligvis lært av feil, å kanskje ligger reven der 🙂
Så oppfordringen er at flere må begynne og jakte på rovdyr som rev!
Det er alt for mange jegere som nedprioriterer rovdyr jakt, og heller jakter kun de matnyttige dyrene og for sporten sin del.
Det blir feil i våre øyne at noen få skal jakte rovdyr hele året, mens andre skal ta gleden av hvor mye hare, rådyr, fugl å generelt vilt det fins i skogen.
Man kan ikke ta for gitt muligheten man har fått til og kan jakte og la rovdyrene ta overhånd.
Det kan være på grunn av rovdyrjegerne at man har denne flotte bestanden av matnyttige vilt.
Villmarks Familien takker alle i jaktlaget for god opplæring og veiledning i både jakt og i denne artikkelen.
Alle bilder tilhører Kevin Lysvand og Villmarksfamilien.
Publisert av Raphael Pedersen