mandag, oktober 7, 2024

TEST av HIK STELLAR SH35 Kikkertsikte

Foto: Produsenten

Nok en gang har vi testet termisk optikk fra HIK, denne gangen et termisk kikkertsikte.

Bruken av termisk optikk har økt betraktelig de siste årene. Først var det såkalte spottere folk ville ha, nå vil jegerne også kunne skyte med termiske sikter.

Denne gangen skal vi ikke ta for oss lovligheten av å bruke slike siktemidler på jakt, men det sier vel sitt at det pr dags dato ikke er noen som er dømt for bruk av slike kikkertsikter. Vi antar at det ved neste revisjon av viltloven vil komme en mer ryddig og oversiktlig forskrift, som forteller oss på hvilke viltarter vi kan bruke slike hjelpemidler.

Et termisk sikte fungerer på den måten at det er en linse med en sensor, som ser en varmestråling våre øyne ikke klarer å fange opp.  En dataprosessor behandler disse signalene, og viser disse på en skjerm. Slik kan vi faktisk se et bilde som er bygd av varmebølger.  Kort forklart fungerer en termisk kikkert like godt i dagslys som i stummende mørke. Linsen leser altså frekvensene som lysets temperaturer avgir.

Det er derfor det skiller så mye mellom de billigste og de dyre kikkertene. Bruker man billige komponenter i en produksjon, blir resultatet deretter.

Det er derfor viktig å vite hva og hvordan du har tenkt å bruke kikkerten eller kikkertsiktet. Skal du bare skyte på et reveåte med en avstand på 50 meter, klarer du deg ofte med de billigste versjonene.

Hik sitt Stellar SH35 kikkertsikte, er vel ikke av de billigste, men heller ikke av de dyreste. Den har en termisk sensor med oppløsning på 384×288, som ligger i mellomklassen.

Kikkertsiktet har en grunnforstørrelse på 2,4. Dette gjør at det for det meste ikke er behov for å bruke kikkertens elektroniske forstørrelse. Har du behov kan du forstørre med både 2, 4, 6 og 8 ganger. Da må du bare huske at dette er elektronisk zoom, noe som til slutt gjør at bildet blir veldig kornete/pikslete.

Forstørrelsen ligger lett tilgjengelig på siktet. Det er et justeringshjul som ligger på siktets venstre side.

På høyre side finner du en USB-port. Denne bruker du hvis du skal overføre bilder, eller du ønsker å bruke en powerbank ved lange økter på post. Det er inntil 15 timers brukstid på denne. Porten brukes stort sett til å lade de innebygde batteriene.

Innskytingen var veldig enkel. Det ble utført med hjelp av kun 2 skudd i en skive. Det ligger flere filmer på Youtube som viser fremgangsmåten. En av de bedre kommer fra importøren, Norma AS.

Du har mange innstillingsmuligheter på dette siktet. Vi tror at de som tar seg tid til å lese manualen, og eventuelt se de videoklipp som ligger på Youtube, vil være best rustet til å utnytte alle kikkertens finesser.

Det viktigste er kanskje valg av type retikkel. Her kan du velge mellom 5 forskjellige typer. Hver type kan også gis forskjellige farger. Du plasserer de forskjellige retikkler i forskjellige grupper. Dette gjør at du kan ha et uttall av forskjellige retikkeloppsett lagret.

Skal du jakte med våpenet innskutt på forskjellige avstander, kanskje med patroner med forskjellige ladninger, gir siktet deg utrolige mange muligheter på dette.  Her kan du raskt og enkelt gå inn og velge det retikkelet som er innskutt på riktig avstand og riktig ammunisjon. Flytter du siktet over på en annen rifle, er det bare å ha et retikkel innskutt for dette våpenet.

Kikkertsiktet kan ta både film og bilder. Du kan også stille inn kikkerten slik at du etter å ha skutt, lagrer et 15 sekunders filmklipp. Da får du 8 sekunder før og 7 sekunder etter skudd.

Ønsker du å se flere detaljer uten å måtte bruke zoom på hele bildet, finnes det en funksjon som gir et bilde i bildet. Det er det samme med denne funksjonen som med å bruke forstørrelsen, her blir bildet veldig pikslete og kornete.

Med Wifi kan du koble kikkertsiktet opp mot både telefoner og nettbrett. Dette gjør justeringer og innstillinger mye enklere. Dette er også en funksjon som bruker ekstra strøm.

Siktet drives av et internt oppladbart batteri, og et eksternt batteri av typen CR123. Produsenten forteller at med fulle batterier skal siktet kunne brukes i 15 timer. Vår erfaring tilsier at hvis du bare skal slå på siktet før du skal skyte, og du bruker den dvalefunksjonen som ligger i siktet, varer batteriene i mange dager. Skal du derimot sitte lenge på en post eller i et tårn igjennom en natt, anbefaler vi å bruke en powerbank. Dette gir deg mulighet til å ha kikkertsiktet påslått til enhver tid, uten å få «rekeviddeangst».

Som nevnt kan dette siktet brukes både på dag og natt. Har du ikke mulighet til å skifte til et annet sikte når dagslyset kommer, er det fullt mulig å bruke siktet også i lyset.

Vi mener at dette siktet er et sikte som dekker de fleste behov for jakt i mørket.

Stellar SH35 har en veiledende pris på 28.900 kroner.

Du kan lese mer om siktet hos Norma AS.

Hjort 50 meter. Foto: Kai Martin Hylland

ANBEFALT FOR DEG

Relevant

- Advertisement -

Siste artikkler