søndag, desember 8, 2024

Økt innvandring av ulv til Finnmark

Illustrasjonsfoto: Pixabay

De to siste årene er det registrert flere ulver i Finnmark enn de foregående 39 årene. Den markante økningen skyldes høyst sannsynlig en betydelig vekst i ulvebestanden på russisk side av grensen.

Rovdatas samarbeidspartnere i Finland opplever også en økning på finsk side av grensen, med en økning både i tamrein drept av ulv og felte ulver i reindriftsområdet i Nord-Finland.

Registrerer flere ulver

I Norge er det så langt i år registrert fire ulver med finskrussisk opprinnelse i Pasvik i Sør-Varanger kommune. Det dreier seg om to tisper registrert på DNA vinteren 2023/2024 (V1177 og V1181) og en hannulv og ei tispe nå i høst (V1194 og V1195).

Også vinteren 2022/23 ble det registrert to finskrussiske immigranter, begge hannulver, i Finnmark (V1081+; V1098).

Du kan følge med på ulv som registreres på DNA i Norge i Rovdatas ulveteller (Lenke)

– Ulv i Finnmark har vært svært sjelden de fire tiårene siden reetableringen av den skandinaviske ulvebestanden i 1983. Fram til vinteren 2022/23 var det kun registrert fire ulver i fylket, alle hannulver på vandring. De to siste årene har vi altså registrert flere ulver enn de foregående 39 årene i vårt nordligste fylke, sier Jonas Kindberg, leder i Rovdata.

Familiegruppe i Pasvik?

På oppdrag fra Miljødirektoratet har Rovdata gjennomført slektskapsanalyser av ulvene registrert i Finnmark i 2024. Dette for å undersøke hvorvidt det dreier seg om ei familiegruppe som eventuelt har deler av sitt revir på norsk side av Pasvikelva.

– Våre analyser viser at det sannsynligvis er en søskenrelasjon mellom de to tispene fra forrige vinter, og minst en av ulvene fra i høst synes også å være i slekt med disse. Siden vi imidlertid ikke har kunnet dokumentere foreldre/avkoms-relasjon mellom noen av disse ulvene, kan vi ikke slå fast at det dreier seg om en familiegruppe, sier Øystein Flagstad, seniorforsker i Rovdata.

– Om ulvene fortsatt befinner seg i området, blir det enklere å fastslå status på sporsnø i vinter, påpeker Flagstad.

Flere ulver i Nord-Finland

I Finland registreres det betydelig flere ulver i reindriftsområdet. Dette gjelder også andre arter av store rovdyr (se vedlagt illustrasjon).

På bakgrunn av slektskapsanalyser anslår rovdyrforsker Ilpo Kojola at 75-80 prosent av alle felte ulver i Nord-Finland de siste årene, kommer fra russiske føderevir.

– Den økende ulveaktiviteten kan altså høyst sannsynlig knyttes til en økende ulvebestand i russisk Karelen og på Kolahalvøya, med påfølgende økende immigrasjon vestover fra de russiske revirene, forklarer Flagstad.

Utveksling av informasjon mellom Norge, Sverige og Finland er en viktig del av rovdyrovervåkingen i grenseområdene. Derimot er det vanskelig å si med sikkerhet hva som er status for ulv og de andre artene i Russland. Det har aldri vært etablert et formelt overvåkingssamarbeid med russerne, og fra 2022 er all kontakt brutt.

Har skjedd tidligere

På starten av 1980-tallet, rett før reetableringen av den skandinaviske ulvebestanden, ble det dokumentert en tilsvarende økning av ulv på russisk side med tilhørende migrasjonsbølge vestover.

– Også den gangen ble det observert og senere felt to ulver i Pasvik i løpet av relativt kort tid, i 1980 og 1981, avslutter Flagstad.

ANBEFALT FOR DEG

Relevant

- Advertisement -

Siste artikkler